Ukrajnától és az állatorvoslástól is tanulhatna az egészségügyünk

Ukrajnától és az állatorvoslástól is tanulhatna az egészségügyünk

A gyerekeket is a háziorvos látja el (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Elakadtunk. Egy kicsit csúszott csak meg az ónos eső miatt az autónk, de ahogy leért a bitumenútról, a kocsi máris tengelyig süppedt a felázott beregi földbe. – Szólok a traktorosunknak, ő mindjárt segít – mondja Révész Bernadett Márokpapi és Beregsurány háziorvosa, akit beteglátogatásra kísértünk el Magyarország legkeletibb csücskébe. Úgy is történik, ahogy mondja: tíz perc múlva érkezik Dufla Alex traktoros, és ki is vontatja járgányunkat a sárból. És hogy miként tudott a doktornő ilyen gyorsan segítséget keríteni? Révész Bernadettnek van egy farmja, oda pedig kell a traktor.

– Rengeteg állatom van, akiket egyébként én szoktam kezelni, viszont ha nagy a baj, akkor állatorvost hívok hozzájuk – meséli Bernadett, aki gyerekkorában maga is állatorvos szeretett volna lenni, ahogy az édesapja is az volt. Van tehát tapasztalata és összehasonlítási alapja, éppen ezért teljes természetességgel beszél arról, hogy a mai magyar háziorvoslás elmehetne abba az irányba, amerre az állatorvoslás fejlődik idehaza. A doktornő úgy látja, hogy ki kellene használni azt a helyzeti előnyt, hogy egy háziorvos szinte mindent tud a márokpapi lakosokról.

– Van olyan család, ahol gyerekként ismertem a dédit, és a kis unokáját már én oltom – jegyzi meg Bernadett, aki ezt komoly helyzeti előnynek tartja: így könnyebben elvégezhetnének olyan szűréseket, amelyekre egyébként el sem menne a beteg. Példaként a méhnyak- és a prosztatarákszűrést hozza. Ehhez persze fejleszteni kellene a körorvosok tudását és infrastruktúráját – miközben jó ideje az sem megoldott Márokpapin, hogy legyen a rendelőben stabil internet-szolgáltatás. Vagy ha van, akkor az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér válik elérhetetlenné.

• Mit vehetne át az állatorvoslásból a magyar egészségügy?
• Miről meséltek a Kárpátaljáról érkezett betegek?
• Miért volt nagy segítség mindenkinek a vásárosnaményi kórház a beregieknek?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 1-jéig kapható 2024/4. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!