Blokkosodást hoz Európában a légvédelem

Blokkosodást hoz Európában a légvédelem

Az európai MBDA cég „Mistral Atlas RC” nevű, távirányítású tornyos légvédelmi rendszere a Párizsi Nemzetközi Légi Szalonon, a Paris-Le Bourget repülőtéren 2023. június 19-én (Fotó: AFP via Europress/Emmanuel Dunand)

Az európai védelmi pillér megerősítése szempontjából különösen fontosnak tartja Emmanuel Macron a nemrég bejelentett rakétavásárlást. Mi is beszámoltunk róla, hogy Belgiummal, Észtországgal, Ciprussal és Franciaországgal közösen Mistral föld-levegő rakétákat szerzünk be. A több száz, rövid hatótávú fegyver beszerzéséről az öt ország már szándéknyilatkozatot is írt alá. A francia elnök a párizsi légvédelmi konferencia végén arról beszélt, ez egyfajta pajzsot képezhet majd Európa egén. A szükséges forrásokat Berlin bocsátja rendelkezésre. Macron szerint nagyon jó példája ez az európaiak szuverén együttműködésének, méghozzá egy olyan területen, amely kiemelt fontosságú, és amelyen a felek eddig nem biztosították be magukat kellőképpen.

A Mistral föld-levegő rakéták 1988-ban léptek szolgálatba a francia hadseregnél. Az eszközöket az MBDA európai fegyvercsoport arra fejlesztette ki, hogy akár hat kilométeres távolságban is képesek legyenek a célpontot eltalálni.

A francia államfő azt is bejelentette, hogy felveszik megfigyelőként Belgiumot is a Franciaország, Németország és Spanyolország által közösen kidolgozott A Jövő Légvédelmi Rendszere (scaf) programba. Jelentős fejleményről van szerinte szó, amely lehetővé teszi, hogy a projekt a jövő európai légvédelem középpontjába kerülhessen.

• Hogyan alakul ki két nagy blokk Európában?
• Veszélyes lehet-e a túlzott kitettség az Egyesült Államoknak?
• Hát a belgák hová álljanak?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!