Csepeli munkásszálló: se a csótányoknak, se a családoknak nincs visszaút

Csepeli munkásszálló: se a csótányoknak, se a családoknak nincs visszaút

A bezárásra ítélt csepeli munkásszálló (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang)

Ha ma neveznék el a Csepel Művek területén keresztülvágó Színesfém utcát, akkor valószínűleg Vodka dűlőnek hívnák. Esetleg Rozsda köznek vagy Ecetfasornak. A főváros huszonegyedik kerületének ez a része már inkább csak egy égbe tartó kéményekkel díszített, fallal körbevett menedékhely, mintsem önálló gyártelep. Pedig igaz az állítás, amit Csepel szlogenje hirdet, jelesül, hogy ez lenne itt a magyar ipar bölcsője. Pontosabban csak volt: ma már nem kerékpárokat, konzerveket vagy fegyvereket állítanak elő az esténként piros-kéken világító „Csepel Művek” felirat mögött. Az üres, gazzal körbefutott iparcsarnokok között ugyan még működik pár kisvállalkozás, de ma már jellemzően nem dolgozni, hanem lakni térnek be ide a munkások. Több egykori irodaépület is munkásszállóként üzemel már egy jó ideje. Az egyik ilyen a „Zászlósként” emlegetett valamikori központi épület, amely augusztus elsejével be fog zárni – ezúttal tényleg.

Tavaly is felmerült már, hogy menniük kell a Zászlós lakóinak, akkor a megemelkedett rezsiszámla miatt majdnem lakat került az Indotek Group (IG) tulajdonában álló szállóra. Az IG többségi tulajdonosa az ország hetedik leggazdagabb emberének számító Jellinek Dániel, akit akkor arra szólított fel nyílt levelében Karácsony Gergely főpolgármester, hogy mondjon le egynapi profitjáról, és működtesse tovább a szállót. Borbély Leonárd egykor kormánypárti, jelenleg független csepeli kerületvezető pedig meg is egyezett akkoriban Jellinekkel, hogy az IG vállalja a szálló téli üzemeltetésének költségeit, sőt a jövőben fejlesztik is majd az elavult épületét. A jövő idén június végén, a cégcsoport szóbeli tájékoztatóját követően néhány, a szálló lambériázott folyosójára kifüggesztett papírlappal kezdődött el. Ez a felhívás a Kiút Egyesület elérhetőségét adja meg a szállón lakók számára. Ez a szervezet segít az IG felkérésére a lakhatási kérdésekben és a kiköltözésben.

• Mi lesz így a szállón lakó családokkal?
• Hogyan próbált segíteni a kerület?
• Van-e visszaút a szegényeknek a Zászlósba?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 7-én megjelent, 2023/27. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!