Elszálló árak: az egyetemistáknak különösen fáj a drágulás

Elszálló árak: az egyetemistáknak különösen fáj a drágulás

A leendő Diákváros negyed területe a Ferencvárosban 2021 tavaszán (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Az élelmiszerárak a tavalyi évhez képest 22,1 százalékkal drágultak a júniusi adatok szerint, az előrejelzések pedig 7 százalékos áremelkedést jósolnak az albérletpiacon is az elkövetkezendő egy évben. Ez hatalmas kihívás elé állít mindenkit, de vajon mit jelent az egyetemisták pénztárcájára nézve?

Havonta legalább 150–160 ezer forintra lehet szüksége egy egyetemistának ahhoz, hogy meg tudjon élni – erről beszélt a Magyar Hang megkeresésére Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke. Mint mondta, az Eurostudent uniós felmérés évente vizsgálja a hallgatók helyzetét, 2018-ban pedig kifejezetten a megélhetésükre fókuszáltak. Akkor a magyar egyetemistáknak havi 130 ezer forintra volt szükségük ehhez, ez az összeg 2022-re feltehetően már legalább 150–160 ezer forintra nőhetett a megemelkedett albérletárak és az infláció miatt.

Legyen prioritás a Diákváros

Budai Marcell szerint leginkább a lakhatás drágulása miatt ugrottak meg a költségek. Annak az egyetemistának, akinek jutott kollégiumi férőhely, havi átlag 7–19 ezer forintot kell fizetnie a szállásért, ám sokaknak marad az albérlet.

• Hogyan áll a Diákváros terve, ami képes lenne a hallgatók lakhatási problémáin jelentősen javítani?
• Hozzávetőlegesen mekkora ösztöndíja lehet ma egy hallgatónak?
• Mit gondol a HÖOK a Diákhitel 1 kamatának drasztikus megemeléséről?
• Hogyan néz ki a valóságban egy egyetemista büdzséje?

A teljes cikket a Magyar Hang Plusz online felületén olvashatják el vagy a Magyar Hang július 15-én megjelent, 2022/29. számában.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!