Európaiságunk megmentése

Európaiságunk megmentése

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke 2023. május 31-én (Fotó: Európai Parlament/Alexis Haulot)

Egy év múlva választja meg az EU kb. 447 millió polgára a következő Európai Parlamentet. A leendő testület 2029-ig fogja artikulálni az európai gondolkodást. A testület elnöke, Roberta Metsola szavazásra buzdító szavait meg lehet nézni az EU honlapján. Csak ajánlani tudjuk elsősorban azért, mert ízelítőt kap a néző valódi európaiságból. Ezen a linken érhető el, speciel magyar felirattal, de minden nyelven közzétették:

Ideológus legyen a talpán, aki ebből ki tudja mutatni, hogy Metsola asszony melyik frakció tagja. Ő ugyanis nem párttagként, hanem elnöki minőségében nyilatkozott. Hasonlítsuk ezt össze Kövér László országgyűlési elnöki ténykedésével, például azzal, hogy 9,6 millió forintra büntette Jakab Péter ellenzéki politikust, amiért ficsúrnak nevezte a fideszes képviselőket. Fideszest soha nem büntetett meg Kövér házelnök úr.

Még többet mond az Orbán-rezsim lényegéről Szijjártó Péter minapi megnyilatkozása. Ő az EU külügyi tanácsa ülésének szünetében nyilatkozta azt, hogy „minket nem érdekel, mit gondolnak az oroszok arról, amit mondunk. Az sem érdekel, hogy mit gondolnak Brüsszelben arról, amit mondunk és gondolunk. Minket egy dolog érdekel, hogy a saját nemzeti érdekeinken keresztül tudjunk nézni minden létező kérdést”. A hazánkat megszemélyesítő fődiplomatát tehát nem érdekli, hogy Brüsszelben vagy Moszkvában (vagy Washingtonban stb.) mit gondolnak arról, amit ő mond. Mit remélhetünk mi, magyarok, miután ilyen a mi külügyminiszterünk? Reális-e elvárni, hogy komolyan vegyenek minket, hogy érdemben tárgyaljanak velünk? Csodálkozhatunk-e, ha az EP nagy többséggel odanyilatkozik, hogy az Orbán-kormány nem alkalmas az elnöki feladatok ellátására?

• Mi a magyar érdek?
• Mekkora realitása van a mostani orbáni-szijjártói politikának?
• Mit tegyenek az európai magyarok?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap június 9-én megjelent, 2023/23. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!