Ez a meccs vesztésre áll

Ez a meccs vesztésre áll

Ellopott országom, német–ecuadori dokumentumfilm (Forrás: BIDF)

Még mindig a filmek. A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon láttam őket: öt film következik a látottak közül, vagyis inkább egy ötrészes sorozat, bár a kínai, orosz, brazil, ecuadori és francia alkotók nem gondolhattak erre. Csak az én fejemben forog azóta úgy, mintha egymás folytatásai lennének. Ha összerakom az öt történetet, körbeéri a Földet. Nyugalom, nem fogom elmesélni őket. Egy jó film vagy egy jó könyv pont attól jó, amit nem tudsz belőlük elmesélni. Látni azonban aligha fogja őket, aki a BIDF-en kínálkozó alkalmat elszalasztotta, nem tudom, Magyarországon találkozhat-e még velük. (Erről viszont két héttel ezelőtt eleget keseregtem.)

Az ötből kettő a virtuális világban játszódik, amelynél korunkban semmi sem valóságosabb. Itt már-már tökéletes Rend uralkodik: a legfőbb hibaforrást, az emberi természetet majdnem teljesen sikerült kiiktatni és eltávolítani a rendszer működésének útjából. A Tökéletes bizalom Kínából tudósít, ahol megvalósult Madách falansztere. Az informatikai és audiovizuális csúcstechnológia segítségével egymilliárd ember mindenre kiterjedő, folyamatos megfigyelése zajlik; az így nyert adattömeg birtokában az állam alattvalóinak minden lépését és minden gondolatát szabályozni tudja, kérlelhetetlen módszerességgel irtva a zavaró elemeket, a tökéletes csereszabatosság biztosítása érdekében. Mindenki mindig látható és mindenki ugyanazt látja, tudja, végzi. Azt hittük, nincs ilyen, de van.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 22-ig kapható 2024/7. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!