Fabiny Tamás: Emeljük fel szavunkat a zsarnokság ellen!

Fabiny Tamás: Emeljük fel szavunkat a zsarnokság ellen!

Fabiny Tamás (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Csak akkor hiteles az istentiszteletünk, a húsvéti körmeneten való részvételünk, ha a zsarnokság ellen felemeljük szavunkat. A semlegesség hangoztatása nem ezt az értékrendet követi – mutatott rá Fabiny Tamás evangélikus püspök a Magyar Hangnak adott interjújában. Kifejtette: a kormány a béke követelésekor egy fontos, a keresztény értékrend alapját jelentő szót rendszerint mellőz, ez pedig az igazságosság.

– A probléma nem a kereszténydemokráciával van, hanem a politikai kereszténységgel. Azzal, amikor valaki a kereszténységre hivatkozva, azt felhasználva fogalmaz meg politikai üzeneteket. Vagy amikor valaki a szószékről prédikálva pártpolitikai üzeneteket fogalmaz meg. Ez számomra elfogadhatatlan – fejtette ki a főpásztor. A Fabiny Tamással készült interjúnkban szó esett Magyarország és „a Nyugat” viszonyáról is. Ezzel kapcsolatban hangot adott azon meggyőződésének, miszerint jobban kellene az európaisággal közösséget vállalni, ezért pedig egyénileg is tehetünk. 

• Valóban keresztény ország-e Magyarország?
• Mi a probléma azzal, ha a nemzeti gondolat és a keresztény értékrend hangoztatása kéz a kézben jár?
• Teológiai értelemben miért elfogadhatatlan a Székely himnusz és az, hogy „A magyarok Istenére esküszünk!”?
• Gyakorol-e nyomást az evangélikus egyházra az állam a finanszírozáson keresztül?
• Az evangélikusok is beállnak-e a sorba azokért az önkormányzati ingatlanokért, amelyeket egy friss törvény értelmében ingyen megkaphatnak a bevett egyházak?
• Feladata-e az egyháznak kritikusnak lenni a világi hatalommal?
• Ellenzéki-e az evangélikus egyház?

A teljes cikket a Magyar Hang április 6-án megjelent, 2023/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!