Titokzatos magánegyetem, háttérben a lengyel kormánypárttal és egy felcsúti minicéggel

Titokzatos magánegyetem, háttérben a lengyel kormánypárttal és egy felcsúti minicéggel

Az egyetem varsói bázisa. Itthon és Pozsonyban nincs semmilyen központjuk (Forrás: Wikipedia)

Nem kell visszaülni az iskolapadba: munka után, a kanapén üldögélve végezhetünk egyetemet. Nincsenek felvételi ponthatárok, a tandíjat havi törlesztéssel is fizethetjük – ígéri egy lengyelországi központú, de pozsonyi kampuszára magyar hallgatókat is toborzó magániskola: a Collegium Humanum Varsói Menedzsment Egyetem.

A nemzetközi képzést nyújtó magánegyetem nevével sokan találkozhattak a kormányközeli médiában: a Tv2-ben és a Hír Tv-ben népszerűsítették őket, a Hirado.hu pedig hosszú cikkben számolt be az intézményről, ahol akár száz százalékban online módon tanulhatunk. A beszámolókban gyakran feltűnik az intézmény pozsonyi rektorhelyettese, a „prorektorként” emlegetett Noll-Batek Frigyes, aki 36 évesen irányítja az egyetem kihelyezett tagintézményét. Szakmai életútjáról keveset tudni, ám ügyes marketinges benyomását kelti: halk szavú, zsongító előadásából a sikerhez vezető utat ismerhetjük meg. Az egyetemről kialakuló kép azonban valójában árnyaltabb, mint azt a PR-szagú ajánlások sugallják.

• Mi a Collegium Humanum egyik fő ígérete, és miért túl szép ez ahhoz, hogy igaz legyen?
• 
Mit gondolnak az egyetemről egykori és jelenlegi hallgatói?
• 
Hogyan lett telefonszervizes vállalkozóból rektorhelyettes a pozsonyi tagozat magyar irányítója?
• 
Mekkora bevételhez juthatott már az első félévben a prorektor oktatási vállalkozása?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/47. számában találja. Vegye meg november 30-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!