Fico asszisztense már párnázza az államfői széket

Fico asszisztense már párnázza az államfői széket

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Peter Pellegrinit, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2024. március 11-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Nincs könnyű helyzetben a szlovákiai ellenzék, amióta Zuzana Caputová államfő júniusban bejelentette: nem kíván újra indulni a köztársasági elnöki címért. Így aztán valaki másra vár most a feladat, hogy az őszi választások után hatalomra került Robert Fico ellensúlya legyen.

A közelgő köztársasági elnökválasztás nagy esélyese azonban Peter Pellegrini, aki Fico szövetségese még akkor is, ha 2020-ban szétváltak az útjaik. Ha ő győz, tőle ellensúlyi szerepre ne számítson senki. A Hlas elnöke ezt maga is világossá tette: szerinte téves az az elképzelés, hogy az államfőnek ellensúlyoznia kell a kormányt, ehelyett inkább egyesítenie kell az országot, és tiszteletet kivívnia külföldön. Pellegrini felfogása természetesen élesen elüt a jelenlegi államfőétől, hiszen Caputová a hivatali ideje alatt számos alkalommal bírálta a mindenkori kormány lépéseit, függetlenül attól, hogy az milyen színezetű volt. Fico így megbizonyosodhatott arról, hogy Szlovákiában még úgy is működhet a kormány ellensúlyaként a köztársasági elnök, ha a hatásköre meglehetősen szűk a törvénykezést illetően. Bár kétségtelen, hogy Szlovákiában nincs olyan erős vétója az államfőnek, mint Lengyelországban (ott a köztársasági elnök által visszaküldött jogszabályt csak kétharmaddal kell elfogadni), Caputovának időnként még így is sikerült beleavatkoznia a politikai történésekbe.

• Ki Pellegrini legesélyesebb kihívója?
• Hogy áll a felvidéki magyarok jelöltje?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 21-ig kapható 2024/10. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!