Karanténba lehet-e zárni a német szélsőjobbot?

Karanténba lehet-e zárni a német szélsőjobbot?

Őrizetbe vett gyanúsítottat kísérnek kihallgatásra rendőrök a karlsruhei német legfőbb ügyészségre 2022. december 7-én, amikor a német rendőrség az ország 130 pontján rajtaütést hajtott végre a Birodalom Polgárai (Reichsbürger) nevű szélsőjobboldali mozgalom ellen (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

Határozott küzdelem a jobboldali szélsőségek ellen – ezzel a címmel mutatott be egy munkaanyagot a napokban a német belügyminiszter. A szociáldemokrata Nancy Faeser 13 pontból álló javaslatcsomagjában olyan új változtatások szerepelnek, amelyek megkönnyítik a szélsőjobbhoz köthető bankszámlák befagyasztását, ezzel ellehetetlenítve a szélsőségesek finanszírozási modelljeit. Adományozóikat is célba veszik. A javaslat szerint a szélsőjobboldali hálózatok megbénítása érdekében a tisztviselők könnyebben betilthatják majd a szélsőjobboldali rendezvényeket, aktivistáikat pedig lehetőség szerint meg fogják akadályozni abban, hogy elhagyják Németországot. Szigorítják a fegyvertartással kapcsolatos törvényeket is, illetve könnyebb lesz elbocsátani a szélsőségesség miatt bűnösnek talált állami alkalmazottakat.

Az erőszakra hajlamos személyek száma egyébként a német rendőrség és szakszolgálatok szerint a radikális baloldalon is nő, akik ellen egyébként ugyanolyan fellépést ígér a szociáldemokrata-zöld-liberális német kormánykoalíció.

• Mi váltotta ki a mostani fellépést?
• Miről tárgyaltak nemrég neonáci influenszerekkel a radikális AfD (Alternative für Deutschland) párt prominensei Potsdamban?
• Hány ezer erőszakra hajlamos személyt tart számon a rendőrség Németországban jobb- és baloldalon?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 29-ig kapható 2024/8. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!