Kórházi fertőzések: meddig tart ki a struccpolitika?

Kórházi fertőzések: meddig tart ki a struccpolitika?

Kórházi kórterem (Forrás: Pixabay)

 

A döntéshozók részéről még várat magára az őszinte szembenézés azzal, hogy mennyire lesújtóak itthon a kórházi fertőzések adatai – erről beszélt a Magyar Hangnak egy a témával régóta foglalkozó ortopédsebész, Hegedűs Zsolt. Hat évvel ezelőtt még a pánikkeltés elkerülésével indokolta a szaktárca, hogy miért nem nyilvánosak a kórházi fertőzéssel kapcsolatos, egyébként közérdekű adatok, fél évvel ezelőtt pedig arról beszélt Takács Péter államtitkár, hogy e téren jobbak az eredményeink az uniós átlagnál. Az idő közben szivárgó adatok azonban lesújtó képet festenek.

Hegedűs Zsolt azt is kifejtette, hogy vannak pozitív jelek, ilyen például egy korábban belengetett munkacsoport létrehozása. Azt ugyanakkor egyelőre még nem látni, hogy az egyébként kiváló tudású szakemberek által most és a jövőben feltárt tények milyen érdemi kormányzati lépésekhez vezetnek.

• Milyen következtetések vonhatók le a nyilvánosságra került adatokból?
• Mit lehet tudni a kórházi fertőzések visszaszorítására létrehozott munkacsoport eddigi eredményeiről?
• Milyen berögzöttségek nehezítik, hogy a kórházi fertőzések kérdését megfelelően kezeljék az intézmények és a döntéshozók?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 7-ig kapható 2024/9. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!