Lányi András: Megint rossz lóra tettünk

Lányi András: Megint rossz lóra tettünk

Lányi András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

Könnyebb helyzetben vannak, akik egyszerűen csak meg akarnak szabadulni a jelenlegi, elnyomó hatalomtól, mert összeállt egy nem teljesen esélytelen ellenzéki alternatíva. Akik azonban nem kormány-, hanem rendszerváltozást szeretnének, azok továbbra is tanácstalanok – mondta a Magyar Hangnak Lányi András filozófus, aki szerint nem az a kérdés, hogy egy kis ország lakói hogyan tudnák megváltoztatni a világ folyását, hanem hogy egy gyorsan változó világban melyik oldalra állunk.

– Az Európai Unió például a maga ellentmondásos és részben képmutató módján mégiscsak komolyan törekszik arra, hogy mérsékelje az ökológiai katasztrófát – fogalmazott Lányi András. – Az erre irányuló európai kezdeményezések azok, amelyeket a magyar kormány rendre megvétóz. Bezzeg amikor Brüsszel a multiknak kedvez, kormányunknak egyetlen szava sincs. Ez örök szégyenünk marad.

A filozófus a „keleti nyitás” kapcsán elmondta, a kínai gazdasági és politikai érdekek kiszolgálása Magyarországnak hatalmas veszély. – Erre mondják: ez több mint bűn, ez hiba.

• A demokratikus országok hatékonyan védik a környezetet?
• Miért hamis illúzió az elektromos autó?
• Csak kényszer hatására vagyunk hajlandók a természet érdekében megváltoztatni az életmódunkat?
• A diktatúrák sikeresebbek a járvány elleni harcban?
• Miért tettünk rossz lóra megint?

A teljes interjút a Magyar Hang január 7-én megjelent 2022/2. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online.

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!