Luxusotthon épülhet a védett gyáli erdő helyére

Luxusotthon épülhet a védett gyáli erdő helyére

A gyáli erdő (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Gyál, az innovatív kertváros – így hirdeti magát a budapesti agglomerációban fekvő 24 ezer lelkes település a saját honlapján. A kisváros páratlan természeti értéke, hogy a belterületén egy erdő van. A helyiek közel harminc éve szeretnék, ha az erdő gondozott, túrázásra, pihenésre alkalmas térré válna úgy, ahogy 1993-ban még az önkormányzat is rendeletbe foglalta. Erőfeszítéseik meghallgatásra találtak, csak kicsit másképpen, mint azt sokan gondolták: az önkormányzat ugyanis luxusidősotthont kíván létesíteni a helyén.

Szintén a város honlapján olvasható, hogy a századforduló idején alig pár száz lakosú község a XX. század eleji parcellázások nyomán nőtt több ezresre. Gróf Károlyi László 1932-ben 334 holdat parcelláztatott fel, és a dr. Dőri Ferenc-féle meg a Jálics Kálmán-féle birtokból ugyancsak jelentős területeket osztottak fel. A három akciót a képviselő-testület összevonta, s kimondta: az új területekből „egy különálló község létesíttessék Gyál-pusztai központtal”. A mostani kiserdő a hajdani Jálics-birtok egy része, területe az évek során sokat csökkent, a mára alig 3,3 hektáros területből a tervek szerint még egy 1 hektáros szakaszt kivágnak, hogy legyen helye az otthonnak. Egy másik harmadot pedig felparcelláznak és eladnak építési teleknek. Pedig a Gyáli-erdő a Természetvédelem.hu, a Magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja szerint: védett. 

• Hogyan próbálnak küzdeni a civilek?
• Mit és hogyan tesz a polgármester?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 13-án megjelent 2021/33. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!