Nyitni vagy nem nyitni? Mindenhol vitákat gerjeszt az iskolák újraindítása a járványidőszakban

Nyitni vagy nem nyitni? Mindenhol vitákat gerjeszt az iskolák újraindítása a járványidőszakban

Üres iskolai folyosó. Képünk illusztráció.

Amerikában Joe Biden és a járványügyi központ, a CDC is az iskolák újranyitása mellett érvel. A leginkább átoltott Izraelben óvatosak. A környező országokban is vegyes a kép.

Itt az idő, hogy kinyissuk az iskoláinkat. A diákoknak szükségük van a személyes jelenlétre, arra, hogy önökkel legyenek az osztálytermekben – erről beszélt videóüzenetében az amerikai oktatási tárcának az iskolák biztonságos újranyitásáról szervezett konferencián Joe Biden. Az amerikai elnök ezzel az újranyitás mellett tört lándzsát, jelezve, mindent megadnak ennek érdekében. Az atlantai járványügyi központ, a CDC kiadott egy erre vonatkozó útmutatást, míg az 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag 7,3 százalékát, azaz 139,6 milliárdot csoportosítottak át erre a feladatra.

Az Egyesült Államokban óriási vitákat kavar az iskolák járványhelyzet alatti újranyitásának és üzemeltetésének témája. A CDC ajánlása szerint egyébként járványhelyzetben az iskolákat kell utoljára bezárni, míg ha a helyzet olyan, a legkorább ki is nyitni. Hozzá kell tenni, az ahány ház, annyi szokás mottó jegyében szövetségi államonként változik, hogy az óvodák, általános és középiskolák hány százaléka tart zárva, mekkora a digitális és személyes oktatást ötvöző, vagy épp a megszokott ügymenetben oktató intézmények aránya. Miközben a – nem iskolás – lakosság bő harmada kapta már meg a koronavírus elleni vakcina legalább első oltását, egyelőre két szövetségi államban van kizárólagos személyes jelenléten alapuló oktatás: Florida és Iowa. A legutolsó, március végi statisztikák szerint országosan a diákok 7 százaléka kizárólag digitálisan, 52 százalékuk vegyes rendszerben, míg 41 százalékuk – fokozott védelmi intézkedések mellett – úgy tanulhat, mint a járvány előtt.

Erről is olvashat a teljes cikkben:
– Mit lép a leginkább átoltott ország, Izrael?
– Zárnak vagy nyitnak az Európai Unió országaiban?

A teljes cikket a Magyar Hang április 9-i 2021/15. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!