Mi van, ha a jövő szépen elmegy külföldre?

Mi van, ha a jövő szépen elmegy külföldre?

Mészáros Bence és Perlaki-Borsos Noel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Sok kortársukkal elletétben nem szívesen menne külföldi egyetemre az Egységes Diákfront két elnökségi tagja, Mészáros Bence és Perlaki-Borsos Noel. A két gimnazista azt mondja: azért áldozzák középiskolás éveiket az oktatási mozgalmak szervezésére, mert azt szeretnék, ha az ő gyermekeik már sokkal jobb oktatást kapnának Magyarországon, mint a mai tizenévesek. 

– Az együttműködésre, a csoportmunkára sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a közoktatásban. A tanterveink és a tankönyveink mind azt tanítják, hogy egyedül vagyunk a világban. Mi ezt nem így gondoljuk. Társadalomban élünk, ahol tudunk egymásra támaszkodni, és tudunk segítséget kérni másoktól – mondta a Magyar Hangnak Mészáros Bence, az Egységes Diákfront elnökségi tagja. A fiatal attól tart: megfelelő oktatás nélkül még azt az életszínvonalat sem sikerül fenntartani Magyarországon, amelyet az ő szüleik és nagyszüleik megteremtettek.

Az Egységes Diákfront elnökségi tagjai aggodalommal figyelik azt is, hogy ma már a szervezetben dolgozó korábbi diákvezetők is külföldön folytatják a tanulmányaikat. – Sokszor halljuk, hogy mi, fiatalok vagyunk a jövő. De mi van, ha a jövő szépen elmegy külföldre? Az EDF előző elnökségnek fele külföldi egyetemekre ment tanulni – mondja Perlaki-Borsos Noel, a diákszervezet másik elnökségi tagja.

Az Egységes Diákfront (EDF) a Civil Bázissal és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével közösen augusztusban elindította Országos Közös Akarat nevű platformot, amelynek az a célja, hogy minél több embert vonjanak be az oktatás reformjáért folytatott tiltakozásba. Szeptember 1-jén demonstrációval indítják a tanévet a budapesti Kossuth téren.

• Mit válaszolnának arra a kérdésre, hogy miért nem a házi feladatukkal foglalkoznak?
• Mi készteti őket arra, hogy a szabadidejüket diákmozgalom szervezésére áldozzák?
• Mit tanultak az aktivizmusból?
• Leendő politikusként tekintenek-e magukra?
• Hisznek-e a kormányzattal folytatott párbeszédben?
• Miért nem szeretnének külföldi egyetemre menni? 

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 1-jén megjelent, 2023/35. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!