Ott fent, ott fent – Török Ádám emlékére

Ott fent, ott fent – Török Ádám emlékére

Török Ádám a Tabánban 2021. augusztus 21-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Senkinek nem állt olyan jól az a két rövid kis szó, hogy „ó, igen”, mint Török Ádámnak. Abban, ahogy ő mondta, egyszerűen minden benne volt: lendület, alázat, rajongás, szeretet, életöröm.

A Mini és a R.A.B.B. 75 éves korában elhunyt frontemberét hosszan lehet és kell is méltatni mint énekest és fuvolást, hiszen nem véletlenül lett ő a jazz- és a bluesrock hazai ikonja: akár korai lemezeit, akár kései koncertjeit hallgatjuk, nem lehet nem figyelni az őserőre a hangjában és a kifinomultságra a hangszeres játékában. Ugyanez a kettősség jellemezte magát a zenéhez való hozzáállását is. Török Ádám a világ legtermészetesebb (és legtiszteletteljesebb) módján dolgozta fel Bartók Béla műveit, és vont be vonósnégyest a produkciójába, hogy aztán a következő koncerten vagy – ahogy ő mondta – bulin a lehető legkajánabbul sikítsa, nyögje, dúdolja, énekelje azt, hogy „hívj fel, bébi, a számom egy, két, há, négy, öt, hat és hét”.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap április 21-én megjelent, 2023/16. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!