„Nem szabad hagyni, hogy elhaljanak a helyi közösségek”

„Nem szabad hagyni, hogy elhaljanak a helyi közösségek”

Solymár, kerekhegyi rét (Fotó: Magyar Hang/Hajdú Péter)

Solymár, akárcsak az agglomerációs települések többsége, folyamatosan a túlnépesedés okozta gondokkal küszködik. Reggeli és délutáni csúcsforgalom, túlépített ingatlanok, elöregedett közműhálózat, kapacitáshiány a közintézményekben. Ez ellen egyre többen emelik fel a hangjukat. A közelmúltban a „Solymáriak közössége” nevű Facebook-csoportban vetette fel az egyik tag, nem jó ötlet, hogy beépítsék a településtől kissé elkülönülő, de gyönyörű természeti környezetben található Kerekhegy egy újabb részét, a kerekhegyi rétet. A bejegyzés szerzője szerint két telekre is építési engedélyt adtak ki a rét szélén. A hozzászólók döntő többsége a terület érintetlensége mellett állt ki.

Konkolÿ René, a Sólyom Környezet- és Természetvédő Egyesület és Klub alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy a terület az ökológiai folyosó része, ezért súlyos bűn lenne beépíteni. Arra az önkormányzati érvelésre, hogy a területen kialakított építési telkek majdani értékesítésének bevételéből lehet majd finanszírozni a környező utcák burkolatának felújítását, a természetvédő elmondta, hogy inkább helyi védettség alá kellene helyezni a területet, amire remek példa a főváros második kerületében található Szalamandra-völgy.

• Hogyan fogadták az emberek a közösséget megmozgató civil kezdeményezéseket?
• Miként változtak az emberi kapcsolatok az utóbbi időben?
• Mivel lehetne ösztönözni a civil mozgalmakat?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 21-ig kapható 2024/11. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!