(T)Örvényes rombolás

(T)Örvényes rombolás

Tihanyi idill (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Kíváncsi vagyok, hogy az Európa Kulturális Fővárosa büszke címet egy éven át viselő Veszprém–Balaton régióban akad-e egyetlen rendezvény, tanácskozás vagy kultúrprogram idén, amely arról szólna, hogyan teszi tönkre az emberi elvetemültség itt és most, a szemünk láttára ezt a kulturális fővárost, a szépséges balatoni tájat, élővilágával együtt.

„Valamit építeni kell” – hangzott el legutóbb az örvényesi polgármester szájából a rombolás csatakiáltása. Igaza van Konfuciusnak: a jó kormányzás a nevek rendbetételével kezdődik. Építeni, ez ugyanis a dolgok éppé tételén fáradozó emberi igyekezet neve. Azt nem építésnek, éppen ellenkezőleg, rombolásnak hívják, amikor valaki üzleti számításból, tudatlanságból vagy felelőtlenségből felszámolni készül nyolcvanezer négyzetméternyi természetet a tópart egyik utolsó épen megmaradt szakaszán, a Tihanyi-félsziget tőszomszédságában. Majdnem érintetlen vízparti területről van szó, amely lénytársaink sokaságának szolgál otthonául. Kevés ilyen akad ma már a tó körül. A tervezők négyszáz vendég befogadására alkalmas szállodát, mélygarázst, jachtkikötőt, wellnessközpontot, üdülőket szánnak a rétek és nádasok helyére, feldúlva a táj békéjét, elcsúfítva harmóniáját.

• Hogy semmisítik meg a Balaton idegenforgalmi vonzerejét?
• A brutális természetrombolás valóban az ország törvényeinek megfelelően történik?
• A Veszprém–Balaton régió valóban Európa kulturális fővárosa, vagy egy önmagát gyarmatosító provincia része?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap május 19-én megjelent, 2023/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!