Világok harca

Világok harca

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Jair Bolsonaro brazil államfő (b) és Orbán Viktor kormányfő, miután sajtónyilatkozatot tettek tárgyalásuk után a Karmelita kolostorban 2022. február 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Egyszerre ijesztő és gyerekes, ahogy Jair Bolsonaro brazil elnök a vasárnapi választáson elszenvedett vereségét fogadta. Nem gratulált a győztesnek, nem ismerte el az eredményt, s ahogy egész eddigi politikai pályafutása során, úgy magatartásával most is radikalizálni igyekszik a híveit, a végletekig megosztva nemzetét. Utóbbi törekvése sikeresnek is bizonyult, hiszen az utolsó pillanatig versenyben volt baloldali kihívójával, Lula da Silvával szemben, az elnökválasztás második fordulójában a célfotó döntött utóbbi javára.

A brazil megméretés egyik globális tétje az volt, hogy a joguralomra épülő nyugati világrend alapjait kikezdő illiberális, autoriter politika megszilárdítja-e pozícióját Dél-Amerika leghatalmasabb országában. Donald Trump után – aki az elveszített elnökválasztást követően szintén az amerikai köznyugalmat kockára téve hergelte az erőszakos fellépésig fanatikusait – Orbán Viktor újabb illiberális barátja veszítette el a hatalmát. Ám a nyugati demokratikus intézményrendszer belső ostroma folytatódik: közeledik az amerikai félidei választás, Olaszországban kormányra került a radikális jobboldal, míg a szélsőjobboldali Netanjáhú ismét a hatalom kapujában áll Izraelben.

• A gyűlöletre alapozó illiberális kurzus felemelkedésének csak a kisebbik rossz választása állhat az útjába?
• A DK árnyékkormánya eltorlaszolja az ellenzéki politika megújítására tett kísérletek útját.

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/45. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!