HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Koffein Diktátum, vag...

Diktátum, vagy nemzeti egység?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Különleges idők különleges megoldásokat követelnek. Ez volt a hétvége kormánypárti kommunikációjának kulcsmondata. Ez szerepel abban az írásban is, amelyet – rendhagyó módon – az Indexnek küldött Orbán Balázs. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese érvekkel igyekezett megindokolni, miért nincs más választása az Országgyűlésnek, mint hogy rendkívüli eljárásban megszavazza a kormány számára különleges jogosítványokat biztosító veszélyhelyzet időkorlát nélküli meghosszabbítását. 

Nyilvánvaló, hogy az immár Magyarországon is áldozatokat szedő koronavírus terjedése rendkívüli helyzetet teremtett, amelynek a végét ma még senki nem látja. Orbán Balázs szerint a különleges jogrend nem alkotmányon kívüli, hanem egy rendkívüli alkotmányos állapot. Van, aki ezt a konkrét esetben elég komoly érvekkel vitatja, de én most nem a jogértelmezés felől vizsgálnám a kérdést.

A vírus a demokráciát is támadja | Magyar Hang

Nehéz lenne vitatni Orbán Balázs kiindulópontját, miszerint az állam olyan helyzettel találta magát szemben, amelyet a működés normál rendjében nem tud kezelni. Ekkor is meg kell jegyeznünk, hogy kétharmados parlamenti felhatalmazása birtokában és a miniszterelnök alkotmányos kereteket feszegető hatalomgyakorlási felfogása ismeretében a kormánynak normál esetben is rendkívül széles a mozgástere. Semmilyen alkotmányos fék nem gátolta abban, hogy a lehető legjobban felkészítse az országot akár egy ilyen extrém kihívás kezelésére is. Például bármikor hamar átcsoportosíthat költségvetési pénzeket, erőforrásokat, ahova csak akarja. Ezeken a lehetőségeken felül kapott a kormány március 11-én újabbakat a veszélyhelyzet kihirdetésével, amelyet leginkább egyfajta rendeleti kormányzásként írhatunk körül. És ez indokolt is, hiszen bizonyos helyzetekben a parlamenti eljárás nem tenné lehetővé a gyors cselekvést.

Orbán Balázs hosszan értekezett arról, hogy a rendkívüli jogrend alkalmazását megfelelő garanciákkal bástyázza körül az alaptörvény, vagyis akármit ebben a helyzetben sem tehet meg a kormány. – A veszélyhelyzet nem tarthat tovább annál, ameddig feltétlenül szükséges, s olyan szabályok megalkotására nem kerülhet sor, amelyek a veszély elhárításához nem szükségesek, illetve azzal nem arányosak – próbálta megnyugtatni a kétkedőket a miniszterhelyettes. Ám ennek garanciái Varga Judit igazságügyi miniszter parlament előtt fekvő javaslatából és Orbán Balázs szövegéből egyaránt hiányoznak. Vajon a Fidesz eddigi politizálása alapot ad arra, hogy bemondásra elhiggyük, nem fognak visszaélni a rendkívüli, meghatározatlan ideig szóló felhatalmazással? Ha bizalmat kérnek, miért nem utasítják rendre azokat a polgármestereiket, akik már most hatalmi játszmáik rendezésére használják a vírusügyi rendkívüli jogrendet?

HIRDETÉS

A Fidesz több fórumon is megüzente, hogy most nemzeti egységre, a pártpolitikai viták mellőzésére van szükség. Rendben. De egység ritkán születik diktátummal. A kormánypárt világossá tette, hogy ha az ellenzék nem járul hozzá ma a javaslat kivételes tárgyalásához, akkor is elfogadja, csak kicsit később. A meghatározó ellenzéki pártok visszaüzentek: nem adnak korlátlan ideig felhatalmazást, teljhatalmat a kormánynak. Az álláspontok kölcsönös jó szándék esetén könnyen közelíthetőek: a veszélyhelyzetnek időkorlátot lehet szabni, ami viszont észszerű mértékben növelhető a mostani 15 naphoz képest. S ha a parlament Orbán Balázs már-már pánikkeltő víziója szerint határozatképtelenné válna a vírus miatt, erre a helyzetre is lehet speciális szabályt alkotni. A rémhírterjesztésről szóló gumiszabály pedig felesleges, hiszen ez a cselekmény most is üldözendő. Ráadásul az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy az aggodalmak hangoztatásával a kritikus sajtó felelősebben viselkedett, mint a veszélyt következetesen bagatellizáló kormánypárti média, amely így egyfajta vírushordozónak is tekinthető.

Ha a Fidesz valóban nemzeti egységet akar, s nincs sanda szándék a kormány javaslata mögött, akkor nem üzenget, hanem leül tárgyalni az ellenzékkel.  És megegyezik vele. Ilyen egyszerű. Különleges idők különleges megoldásokat követelnek.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,580lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek