HIRDETÉS

Bizalom…

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ha van valami, ami miatt elmarasztalható a magyar nyilvánosság a koronavírus ügyében, az nem a pánikkeltés, a veszély felnagyítása; ellenkezőleg, a bagatellizálás, a lakosság túlnyugtatása. A fő felelősség persze az ország vezetőié. Ők rendelkeznek azon hálózatok fölött, amelyeknek a lehető legkorábban jelezniük kell a közelgő bajt és annak valós természetét. Nyilván megtették most is, mint öt éve, a menekültválság kialakulása idején.

Talán nem merész és nem igazságtalan azt rögzítenünk, hogy a lehetségesnél később sikerült – ha egyáltalán sikerült – tudatosítani az emberekben a riasztó helyzetet. Amitől akár pánikba is lehet esni, csak nem érdemes, tapasztalatok szerint az nem szokott segíteni. A riasztó helyzet pedig az, hogy a vírus terjedését megállítani nem, csak lassítani lehet. A kulcskérdés az, mennyire sikerül behúzni a féket. A baj érkezésére felkészülni nemcsak és nem elsősorban néhány hét alatt meghozott intézkedésekkel, hanem olyan egészségügyi ellátórendszerrel, illetve erős, jól működő, általános bizalommal övezett állammal kell, amely egy váratlan kihívásra is megfelelően reagál. Ki-ki megítélheti, mi, magyarok rendelkezünk-e ezekkel.

Nem szokásom a mondjon le!-típusú üzenetek harsogása, ennek amúgy sincs itt az ideje, csupán józanul szeretném megállapítani, hogy az orbáni hatalom elvétette a lépést. Késve hozott meg sokszor felemás, inkább a cselekvés látszatát keltő, mint valódi hatást elérő intézkedéseket, s egyszer csak azon kapta magát, hogy sodródik az eseményekkel. Kell erre több bizonyíték, mint a miniszterelnök fél nap alatt történt meghátrálása az iskolák bezárásának ügyében? Akkor a pedagógus-szakszervezeteket támadta a propaganda, majd fogadta meg mégis a tanácsukat a kormány, most a Magyar Orvosi Kamarával történik valami hasonló.

Botrányos sajtótájékoztató március idusán | Magyar Hang

A rendkívüli helyzetben bizalmat kér a hatalom a pártoktól, a sajtótól, az emberektől. Bizalmat, amelynek rombolásában élen járt az elmúlt években. A politika nemzeti egységről beszél, miközben a kézi vezérelt kormánypárti sajtó szünetmentesen gyűlölködik, a szóvivő pedig arrogánsan oktatja ki az újságírókat. A mostani az a pillanat, amikor elvárható a visszafogottság az ellenzéktől, de mit ér a konstruktív ellenzékiség konstruktív kormány nélkül? Pedig most van (lenne) itt az ideje a közös gondolkodásnak, minden értelmes, akár unortodox ötlet megfontolásának, érkezzen az bárhonnan.

HIRDETÉS

A vírus terjedése új szakaszához érkezett a héten. Nem tehetünk mást, bízzunk a járvány kordában tartására hivatottakban, fegyelmezetten tartsuk be az előírásokat, és keressük az aktív segítségnyújtás lehetőségét. A kormánytól elvárható, hogy azonnal lépjen a bajba került vállalkozások, emberek megsegítése érdekében. Hisz nagy részük eddig is egyik hónapról a másikra élt. Az első ilyen intézkedéseket szerdán be is jelentette a miniszterelnök, de nyilvánvaló, ennél jóval több kell. Pénzszórásban eddig bajnok volt a kormány, de most már ne csak a német autógyárak, a multik és a baráti vállalkozások, az agyontámogatott felső középosztály, hanem a munkájukból élő magyarok sokasága is lásson ebből valamit!

Koronavírus: lehull a maszk | Magyar Hang

Brüsszel is ad pénzt, s aligha lesz annyira szigorú a költségvetési hiány tekintetében. Ha itt elvéti a lépést a kormány, a járványügyi veszélyhelyzet és a gazdaság megroppanása után/mellett példátlanul súlyos társadalmi válsággal is szembe kell néznie.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/12. számában jelent meg március 20-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál! És hogy mit talál még a 2020/12. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,480követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek