Könnyű siker, kemény korlát

Könnyű siker, kemény korlát

A ferencvárosi Sigér Dávid (középen b) és az újpesti Lirim Kastrati (középen j) a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Újpest FC mérkőzésen a Groupama Arénában 2021. április 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igazából nem a bajnokság megnyerése, hanem a lezárása okozott némi nehézséget ebben az idényben a Ferencvárosnak. Két fordulón keresztül egyetlen győzelem választotta el a Fradit attól a labdarúgó NB I.-ben, hogy behozhatatlan előnyre tegyen szert. Máskor valóságos eufóriát váltott volna ki a szurkolói körében, hogy az ősi rivális Újpest legyőzésével sikerült feltennie az i-re pontot, puszta formalitássá téve a hátralévő három fordulót. A derbin bebiztosított bajnoki cím mégis nagyon más hangulatú volt, mint a korábbi hasonló események. Jórészt, de nem kizárólag a járvány miatt távol maradt nézősereg miatt.

Az FTC először a Puskás Akadémia ellen nyerhette volna meg a bajnokságot, ám az a mérkőzés 1–1-es döntetlennel zárult. Utána Kisvárda következett, ahol élvezhetetlen játékkal, gól nélküli meccsen maradt el a bajnokavatás. A lila-fehérek ellen már gördülékenyen ment a foci (3–0 Uzuni kettő, Tokmac egy találatával) Szerhij Rebrov vezetőedző tanítványainak, ráadásul olyan ellenfelet sikerült legyőzni, amely mintha túljutott volna az elmúlt időszak hullámvölgyén.

Rossz szájíze azért lehetett sokaknak, mert a fideszes Kubatov Gábor által elnökölt csapat – nyilván puszta véletlenségből, mégis – nem a rendszerhez szorosan kötődő csapatok, hanem az orbáni világon kívül létező ellenfél legyőzésével lett bajnok. A hatalomhoz való dörgölőzés egyszerűen idegen a zöld-fehér szellemiségtől, miközben a rivális – legalábbis egyelőre – nem került Fidesz-közeli irányítás alá. A politikai akarat által, eltérített közpénzek milliárdjaiból nagyra nőtt Puskás Akadémiának ma nagyobb a sportértéke, mint az évszázados hagyománnyal és valódi szurkolókkal rendelkező Újpestnek. A felcsútiak a bajnoki ezüstérem, így az újabb európai kupaszereplés várományosai. Az Újpest az NB I. középmezőnyében tanyázik, de lenullázni nem sikerült, hiszen rövidesen kupadöntőt játszhat a Mol Fehérvárral.

A Ferencváros 32. bajnoki címének jogosságához nem férhet kétség. Zsinórban harmadszor végzett az élen, ezúttal ráadásul úgy, hogy extra terhelésnek voltak kitéve a játékosai a Bajnokok Ligájában való szereplés miatt. Az anyagiakban dúskáló FTC a jelek szerint kinőtte a magyar bajnokságot, amelynek színvonala a továbblépés, a további fejlődés kemény korlátja is egyben. A biztató jeleket mutató magyar futball korlátját pedig az mutatja, hogy az FTC három, míg az Újpest egy magyar játékossal a kezdőcsapatában futott ki a pályára.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/17. számában jelent meg, április 23-án.

Címkék: foci, Újpest FC, Fradi, NB I