HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Ungvári Mikló...

Ungvári Miklós: 37 évesen a csúcson!

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Úgy tűnik, tényleg olyan Ungvári Miklós, mint a jó bor: minél korosabb, annál jobb. Más dzsúdós ilyen idősen – októberben tölti be a 38. életévét – már a gyermekeinek mesél a korábbi sikereiről, vagy edzőként segíti a tanítványait, vagy éppen a civil életben állt helyt. Nos, Ungvári Miklós még érez magában annyi erőt, hogy a szeretett sportága hazájában rendezendő 2020-as nyári olimpiára kvalifikálja magát, és majd 40 évesen is tatamira álljon Tokióban. Egy biztos, a dzsúdó egyik legendájáról van szó, aki több mint másfél évtizede íródó felnőtt pályafutása során számtalan nagy siker fűződik a nevéhez: olimpiai ezüstérme és három világbajnoki bronzérme mellett hét Eb-medált is begyűjtött, háromszor eljátszották tiszteletére a Himnuszt.

Ungvári Miklós útban az aranyérem felé Fotó: IJF

Nos, szombaton majd 38 évesen verte végig a teljes mezőnyt – 56 indulója volt a 73 kilónak – úgy, hogy például az első ellenfele, az osztrák Lukas Reiter éppen 15 évvel volt nála fiatalabb. Az osztrák után – akit wazarival győzött le – a holland van’t Westende, a lengyel Mrowczynski, a román Raicu és a kanadai Margelidon ellen is ipponnal győzött, így bejutott a fináléba. A döntőben pedig jött a háromszoros világbajnok japán Ebinuma Maszasi, aki szinte hősnek számít a Felkelő Nap hazájában, ugyanis 2014-ben törött kézzel fordította meg a világbajnoki finálét, és szerzett aranyérmet. Ungvári ellen az ilyen hősiesség is kevés volt azonban, az örökifjú legenda egy remek kontrával a japánt is ipponnal verte, megnyerve ezzel a súlycsoportját, és megtéve az első, nagyon fontos lépést Tokió felé.

HIRDETÉS

“Nem gondoltam volna, hogy ilyen messzire jutok, hiszen volt egy komoly vállműtétem, legutóbb majdnem egy éve, éppen itt, a Sportarénában versenyeztem legutóbb, úgy éreztem, talán három meccs lehet számomra ebben a napban. Aztán csak sodródtam az eseményekkel. A döntő előtt az edzőmmel, Bíró Tamással készültünk rá, hogy a japánnak erre a dobására kontrával kell próbálkoznom. Örülök, hogy sikerült” – összegzett a judoinfo.hu szaklapnak Ungvári.

Szabó Frigyes bronzérme a nap meglepetése volt a budapesti versenyen Fotó: IJF

Ugyanebben a súlycsoportban a leányvári Szabó Frigyes – aki előzőleg komolyabb nemzetközi eredmény nélkül állt – a vigaszág végküzdelmeiben a bronzéremért lépett tatamira a mongol Odbayar Ganbaatar ellen. A tavalyi, budapesti világbajnokságon bronzérmes ázsiai dzsúdós meglepően passzívan kezdett, Szabó egy perc elteltével váratlanul leszorította őt, és a meglepett Ganbaatar hamarosan “lekopogta” a kilátástalan helyzetet, így az ifjú tehetség élete első GP-érmét, egy bronzot vehetett át az eredményhirdetéskor.

“Az első meccsen az olasz ellen elért ippon nagy lökést adott nekem, mert hajlamos vagyok túlizgulni a dolgokat. Attól kezdve arra törekedtem, hogy élvezzem a dzsúdót. Nagyon örülök ennek az éremnek, mindenkinek köszönöm, aki segített, különösen a családomnak, szüleimnek. Tokió? Mindenképpen megcélzom, az indulás nagyon jól sikerült” – jelentette ki a 24 éves cselgáncsozó.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,741lájkolóTetszik
3,497követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek