Egyre távolodik a tokiói olimpia, hiába ragaszkodik a játékokhoz NOB elnöke, szinte biztos a halasztás

Egyre távolodik a tokiói olimpia, hiába ragaszkodik a játékokhoz NOB elnöke, szinte biztos a halasztás

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke Felcsúton, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián 2018. október 27-én. A NOB elnöke a Budapesten zajló birkózó-világbajnokság eseményeire érkezett Magyarországra (Fotó: MTI/Puskás Akadémia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két jelentős olimpiai múlttal rendelkező ország, Kanada és Ausztrália bejelentette, hogy nem küld sportolókat a tokiói nyári játékokra, ha nem halasztják el a tornát egy későbbi időpontra – írja a CNN. Ez azt jelenti, hogy még ha el is kezdődne időben a jelenlegi tervek szerint július 24-én induló esemény, több száz sportoló hiányával már most számolhatnak a szervezők. A két ország olimpiai bizottsága a bejelentéssel együtt kérte a nemzetközi szervezetet (NOB), hogy halassza el az olimpiát 2021-re.

Thomas Bach NOB-elnök sokáig hajthatatlannak tűnt. Nyilatkozatában hangsúlyozta, a játékok időben elindulnak, nem terveznek semmiféle változtatást. Mindezt annak ellenére, hogy már a japán szervezők közül is többen kételkedtek az idei rendezésben. A tervek még akkor sem módosultak, amikor kiderült, Tasima Kozo, a Japán Olimpiai Bizottság (JOC) alelnöke is megfertőződött.

Vasárnap végül változott a helyzet valamelyest. A NOB igazgatótanácsának rendkívüli ülése után jelezték: több lehetséges forgatókönyvet is kidolgoznak, melyek érinthetik a játékok kezdési időpontját is. Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy rengeteg szempontot figyelembe kell venni a forgatókönyv-tervezés során, beleértve többek között a már lefoglalt szállások menedzselését vagy éppen 33 olimpiai sportág versenynaptárának átalakítását.

„Az olimpiát nem lehet úgy elhalasztani, mint a labdarúgásban egy fordulót" - közölte a NOB elnöke | Magyar Hang

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a tokiói olimpia esetleges lemondása a legkevésbé tisztességes megoldás lenne a sportolókkal szemben. A sportvezető az Index által is idézett Südwestdeutschen Rundfunks műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta: a koronavírus-járvány miatti lemondás a 206 országból érkező összesen 11 ezer sportoló álmát törné szét.

A NOB négy héten belül dönt az esetleges halasztásról, amely kétségkívül történelmi jelentőségű lenne, hiszen olimpiát még sosem halasztottak el, a törlésre is csupán a világháborúk alatt került sor. A döntés azonban egyre több nemzeti szövetség és sportoló szerint sem lehet más, csak az, hogy más időpontban rendezik meg a játékokat.

Immár az eddig felettébb optimista japán miniszterelnök sem utasítja el a halasztást. – A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett, döntenünk kell majd a halasztásról, mert a sportolók egészsége a legfontosabb – fogalmazott Abe Sindzo.