Már a WTA vizsgálja, mi történt a magyar teniszezőnő és kínai ellenfele botrányba fulladt meccsén

Már a WTA vizsgálja, mi történt a magyar teniszezőnő és kínai ellenfele botrányba fulladt meccsén

Képünk csak illusztráció! A kínai Csang Suaj integet a közönségnek, miután legyőzte a második helyen kiemelt francia Caroline Garciát a tokiói keménypályás tenisztorna női egyesének nyolcaddöntőjében 2022. szeptember 21-én. (MTI/EPA/Franck Robichon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A női teniszversenyeket szervező WTA bejelentette, hogy megvizsgálják, mi történt Tóth Amarissa Kiara és a kínai Csang Suaj mérkőzésén a Budapesten zajló salakpályás tenisztornán – írja az MTI. Csordás Attila, a magyar teniszező edzője a Magyar Hangnak elmondta: Tóth Amarissa semmiféle szabálytalanságot nem követett el. 

A keddi, első fordulós találkozót a világranglistán 28., második helyen kiemelt kínai játékos a könnyeivel küszködve feladta, így Tóth került a 16 közé. A furcsa végkifejlet előzménye az volt, hogy 5:5-ös állásnál Csang Suaj egy kereszt tenyerese után a vonalbíró outot ítélt, majd a székbíró is megerősítette ezt, Csang azonban továbbra is hevesen reklamált, mert meggyőződése szerint a labda a vonalon pattant. A pályára kérette a torna WTA-supervisorát (versenyfelügyelő) is, aki azonban közölte: nem az ő feladata megítélni, hogy a labda kint volt-e vagy sem.

A játék folyt tovább, majd a következő labdamenet után Tóth Amarissa Kiara – akinek ez volt az első főtáblás mérkőzése WTA-tornán – a nyomhoz sétált és a lábával eltüntette, ezt azonban ellenfele zokon vette. A magyar teniszező megnyerte a gémet – elvette Csang adogatását -, amellyel 6:5-re vezetett az első játszmában, ellenfele azonban – akit láthatóan nagyon megviseltek a történtek – nem vállalta a folytatást. „Úgy gondolom, hogy ő magát készítette ki. Nem értettem, hogy miért csinált ebből ekkora balhét, hogy a bíró döntését felül akarta bírálni. Nem értem, hogy miért nem fogadta el, de hát magának kereste a bajt” – nyilatkozott a meccs után a Kossuth Rádiónak Tóth.

Siklós Erik, a torna kommunikációs vezetője az MTI-nek szerdán azt mondta, a versenynek semmi köze a történtekhez, a versenyigazgatónak nincs semmilyen jogosítványa, beleszólása ebben helyzetben. „Ezer ilyen eset történik a világon. Ebben a helyzetben a székbíró a főszereplő, aki megítélte a pontot” – mondta. Hozzátette: amikor Tóth eltaposta a labda nyomát, a kínai csapatból többen bekiabáltak neki, tiszteletlennek nevezték, Csang Suaj pedig egy nézővel is összeveszett. Siklós megjegyezte, hogy miután a kínai teniszező elvesztette a játékot, már a pályáról lejövet szólt az edzőjének, hogy nem folytatja.

A WTA szerdán este a Twitter-oldalán azt közölte, hogy a rasszizmus mindenféle megnyilvánulásával szemben zéró toleranciát alkalmaznak, és megvizsgálják a budapesti tornán történt szerencsétlen incidenst.

Lapunk az ügy kapcsán megkereste Tóth Amarissa edzőjét, aki a leszögezte: „Tóth Amarissa (Mimi) semmiféle szabálytalanságot nem követett el”. A kérdéses pontot a bíró a pulpitusról leszállva közelről megnézte, és határozottan outot ítélt. A kínai versenyző kísérői ezt nem fogadták el, és hosszú percekig vitatkoztak arról – mondta a Magyar Hangnak Csordás Attila, aki ott volt a mérkőzésen. A szakember hangsúlyozta, „presszió alatt tartották, hosszú percekig vegzálták Mimit a pont miatt a kínai versenyző kísérői”. Arra a vádra pedig, hogy a magyar lány eltörölte a labda nyomát, elmondta: aki járt már teniszmeccsen, az tudja, hogy ez bevett szokás, éppen azért, hogy később az a nyom már ne okozzon keveredést. – Mimi pedig nem azonnal, hanem egy teljes labdamenettel később törölte el a nyomot. Azért, mert a kínai kísérők még mindig azzal foglalkoztak – tette hozzá.

Csordás Attila szerint az sem igaz – amit sokan állítanak –, hogy a magyar lány magából kivetkőzve örült a győztes meccs végén, csak annyit tett, hogy egyszerűen felemelte a karjait. – Gondoljunk csak bele, miért ne örülhetne egy fiatal, húsz éves lány – akinek nincs előkelő ranglistája –, amikor egy WTA 250 meccsen főtáblára kerül. Különösen egy ilyen, incidensekkel teli meccset követően, ahol hosszú percekig terrorizálták, folyamatosan csalónak nevezték az ellenfél kísérői. Azt pedig nem minősíteném, hogy a kínaiak egy manipulált videóval igyekeztek bizonyítani igazukat. Aki megnézi a manipulált videót, és a közvetítés vágatlan felvételét, az előtt világos, hogy mi is történt valójában – hangsúlyozta az edző. „ Sajnálatos, hogy ezzel a manipulált videóval, illetve a folyamatos vádaskodással Mimitől elvették azt az élményt, hogy a játékával nyert, mert valóban nagyon jól játszott, nem véletlen, hogy ellenfele feladta a meccset” – hangsúlyozta az edző.

Az alábbiakban látható egy hosszabb felvétel, amelyet a Telex vett észre, és azt mutatja, hogyan történt az eset.