HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Tíz kilométer...

Tíz kilométer átmérőjű aszteroida pusztíthatta ki a dinoszauruszokat

HIRDETÉS

Tíz kilométer átmérőjű lehetett az az aszteroida, amely 66 millió évvel ezelőtt kipusztította a dinoszauruszokat – mondta Juhász Árpád. A geológus csütörtökön az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy ezen őslények virágkorának „egy pillanat alatt lett vége”.

HIRDETÉS

A kutatót azzal kapcsolatban kérdezték, hogy egy új tanulmány szerint negyed órán belül végezhetett a dinoszauruszokkal a Földbe csapódott aszteroida. Az MTI által is idézett Juhász Árpád kifejtette: a földréteg egy bizonyos részén a kozmikus eredetű iridium felhalmozódása jelzi, hogy a kihalás hirtelen esemény volt. Ugyanis a radioaktív kormeghatározással is megállapítható „határvonal” előtt nagy számban megtalálhatóak dinoszaurusz-maradványok lelőhelyei, utána azonban már nem.

A geológus közölte, hogy a mexikói Yucatán-felsziget közelében, a tengervíz alatt található kráterből következtetve a becsapódott aszteroida 10 kilométer átmérőjű lehetett. „Egy ekkora tömegű égitest becsapódása hatalmas, az egész bolygót megrengető robbanást okoz. A felszabaduló porrészecskék, gázok, gőzök, tüzeket okoznak, erdőrengetegeket képesek »pillanatok alatt« felgyújtani. A becsapódás a robbanás hatókörében lévő összes nagyobb testű állatot is »kivégezte«” – tette hozzá.

Az általunk okozott evolúciós károk három-hétmillió év alatt állhatnak helyre | Magyar Hang

Ez az időtartam sokszorosa annak, amióta a Homo sapiens egyáltalán létezik a bolygón. Bizonyos értelemben az emlősök csak magukat okolhatják vesztükért, hiszen a tömeges kipusztulásukat okozó ember egy közülük.

Juhász felidézte: a geológiában régóta tudott, hogy a szóban forgó kihalási időszakban az élőlények mintegy kétharmada eltűnt a Földről. „Az, hogy ezt egy ekkora méretű aszteroida okozta, csak később fedezték fel” – ismertette.

A kutató szólt arról is, hogy a becsapódás után a légkörbe jutott por és törmelék miatt teljes sötétségbe boruló Földön a napfény nem érte el az óceánok, tengerek felszínét. Ezért a tengeri tápláléklánc alapját képző fitoplanktonok nem tudtak fotoszintetizálni, így a mély vizekből is eltűntek addig uralkodó és rendkívül gyakori állatok.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,937lájkolóTetszik
2,832követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek