Elhalasztották a Boeing-rakéta első startját műszaki probléma miatt

Elhalasztották a Boeing-rakéta első startját műszaki probléma miatt

A Starliner űrhajó az Atlas rakéta tetején, az indítóálláson (Fotó: United Lauch Alliance)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi években rájár a rúd a Boeing által gyártott repülő szerkezetekre. A 737 Max típussal kis túlzással minden héten történik valami probléma, ami már katasztrófát is eredményezett. Az alapvető tervezési és üzletvezetési bajokat sugalló krízishelyzet miatt a Boeing általános vezérigazgatója nem jelölteti újra magát, a kereskedelmirepülőgép-üzletág vezérigazgatóját pedig azonnali hatállyal kirúgta az igazgatótanács.

Az első mondatban szándékosan nem repülőgépeket írtunk, mivel úgy tűnik, a problémák a Boeing által gyártott űrhajókra is átszűrődtek. Bár most indították volna útnak a cég első emberes rakétáját (hosszas csúszások és halasztások után), a fedélzetén két NASA-űrhajóssal, a startot szinte az utolsó pillanatban lefújták, és nem is jelölték meg az újabb próbálkozás időpontját.

Az indoklás szerint hiba támadt az Atlas rakéta felső fokozatának egyik oxigénszelepével. A kilövést akkor fújták le, csupán két órával a tervezett start előtt, amikor a két asztronauta már be volt szíjazva az ülésbe. Az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indultak volna, az űrhajó pedig egy héttel később tért volna vissza a földre. A kilövést immár évek óta halogatják, mivel számos egyéb hibát fedeztek fel az űrkapszulán.

A Boeing mérnöke, Dillon Rice azt nyilatkozta, hogy „az ilyen szituációkban, ha bármilyen adat nem felel meg annak, amit várnánk, akkor nem vállalunk semekkora kockázatot, hogy a legértékesebb rakományunknak (az űrhajósoknak) bármi bajuk essen”. A bejelentés után perceken belül visszagurult az űrhajósokat szállító furgon a Cape Canaveral légitámaszpont indítóállásához, és kiszedték a két asztronautát, Butch Wilmore-t és Suni Williamst az űrhajóból.

Pedig a Boeinggel való együttműködés létfontosságú lenne a NASA számára. Az űrügynökség egy évtizede kötött szerződést a Boeinggel és az Elon Musk tulajdonolta SpaceX-szel arra, hogy az űrhajóikkal biztosítsák az összeköttetést a Föld és az ISS között. Míg a SpaceX már négy éve rutinszerűen működteti ezt a ingajáratot, a Boeing mindeddig (és ki tudja, még meddig) képtelen volt működőképes űrhajót gyártani. A NASA így továbbra is az egyre kiszámíthatatlanabb, de monopolhelyzetben lévő Elon Muskra van utalva, ha az űrhajósait ki akarja juttatni a világűrbe, vagy vissza akarja hozni őket a Földre.

A rakétára erősített űrkapszulát, a Starlinert ugyancsak a Boeing építette. Csakhogy ezzel is gondok voltak: az öt évvel ezelőtti ember nélküli tesztútja kudarccal végződött, mivel nem volt képes pályára állni, és elérni az ISS-t. A kudarc után a Boeingnek szégyenszemre meg kellett ismételnie az ember nélküli tesztrepülést, a NASA csak ezután merte az űrhajósait a kapszulába ültetni. Nem tudni, hogy a cég űrhajója mikor próbálkozhat újra.

Címkék: Boeing, NASA, Atlas, Starliner