Medgyessy: az ellenzéknek nincs más útja, mint Orbánhoz hasonlóan tanulni az egymást követő vereségekből

Medgyessy: az ellenzéknek nincs más útja, mint Orbánhoz hasonlóan tanulni az egymást követő vereségekből

Medgyessy Péter (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Medgyessy Péter a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában beszélt arról, sok minden hiányzott az ellenzék győzelméhez, de Orbán Viktor legyőzhető választáson. A volt miniszterelnök szerint nem szabad az ellenzéknek feladnia, arról pedig szó sem lehet, hogy nem mennek be a parlamentbe. 

A volt kormányfő Bolgár Györgynek beszélt arról, hogy Orbán milyen sokat tanult a 2002-es vereségéből, amikor éppen a Medgyessy-t indító MSZP nyert. Mint mondta, Orbán Viktor sokat tanult 2002-es vereségéből, és a mostani az ellenzéknek nincs más útja, mint hozzá hasonlóan tanuljon az egymást követő vereségekből. – Nem szégyen a jobbtól, az okosabbtól tanulni – vélekedett. Bár ez a vereség váratlanabb volt, mint a korábbiak, fel kell készülni a következő választásra, amihez „van négy év”.

Emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor a veresége után háttérbe vonult, elkezdte szervezni hátországát, felkészítette embereit, kitartott amellett, hogy sajátjai közül senkit sem hagy az út szélén. – Az ellenzéki politikusok közül senkinek sem szabadna a vereségért felmentenie magát, mert mindenki részese volt a vereségnek – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy szerinte ezzel a nehezített pályával kell számolni a következő években is.

Kijelentette, hogy ő nem szereti azt a defetista álláspontot, hogy Orbánt nem lehet megverni, csak – szerinte – még nem érkezett el ehhez a pillanat.

Már készülni kellene 2026-ra, és az ellenzéknek ki kell választania 4-5 embert, nem pedig egyet, és őket „menedzselni kell”. Medgyessy szerint ki kell járni terepre minden nap, ami nem feltétlenül pénz, hanem elszántság kérdése. Jó kezdetnek tartotta, hogy az ellenzék összeállt, de szervezeti háttér, ellenzéki minimum is kell.

A választások előtti osztogatást is azzal magyarázta, hogy a kormány nagyon megijedt az ellenzéki összefogástól, ami jó jel, az ellenzéknek örömmel kellene nyugtázni, még úgy is, hogy ennek súlyos gazdasági következményei lesznek.

Medgyessy Péter úgy látta, hogy az ellenzéknek a mostani választási kampányban nem volt igazán fontos üzenete társadalom felé, majd megjegyezte, hogy amikor 2001-2002-ben kampányoltak, akkor a közbiztonság, létbiztonság jelszavakkal adtak érthető kapaszkodót az embereknek. 

– Nem bonyolult programokra van szükség. Nem ott tart ma a világ, hogy az ellenzék részletes programokon dolgozzon” – vélekedett.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy az ellenzék ne menjen be a parlamentbe, azt mondta: „milyen dolog ez, hogy jut valakinek ilyen az eszébe?” Szerinte azért választották meg a képviselőket, hogy bemenjenek dolgozni a parlamentbe, és el kell mondani, amit akarnak. – Széttárni a kezüket, hogy ezek erősebbek, nekünk itt terem gyümölcs, ez egy rossz álláspont – mondta. 

Arra is kitért, hogy az ellenzéknek nem lehet az álláspontja, hogy minél rosszabb annál jobb, a gazdaságot rendbe kell hozni. Szerinte egyébként a költségvetésben tátongó lyuk nagy, de nem akkora, mint sokan gondolnák. A gazdaságot rendbe kell tenni, az ellenzéknek ebben partnernek kell lenni, mert senkinek sem érdeke, hogy az ország csődbe menjen. Kényszerhelyzet a párbeszéd a kormánnyal, néhány ügyben pedig nemzeti egység kell.

Szerinte ha bizonyos problémák megoldásában meg tudnak egyezni, azt mutatná, hogy az ellenzék nem csak támadni, hanem megegyezni is tud.