A humanitárius állam

A humanitárius állam

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha felteszik a kérdést nekem, hogy Amerikán belül melyik a kedvenc államom, akkor a legtöbben úgy tippelnének, hogy a napfényes Florida vagy Kalifornia. Nem fogják elhinni Alaszka! Erre biztos sokan felkapják a fejüket, arra gondolva: hiszen ott meg lehet fagyni! Az biztos, hogy nem. Előbb tudna bárki adatokat felsorolni az elmúlt 10 év magyarországi utcai fagyásos, illetve lakáson belüli kihűléses haláleseteiről.

Sajnos személyesen még nem volt szerencsém Alaszkában járni (rajta van a listámon), de nagyon sok mindent tudok róla. Ebben az államban a törvények szerint senkit sem hagynak megfagyni és éhezni. A téli tüzelő begyűjtéskor engedélyezve van a folyókból, patakokból kiszedett uszadékfa. Azonkívül, hogy a saját birtokáról annyi fát vághatnak ki, amennyire szüksége van a családnak. Ezzel elősegítik, hogy az árvizek ne végezzenek túl nagy pusztítást, és elvégzik az állami feladatokat is.

Ezzel szemben Magyarországon az „uszadékfa jogszerű és biztonságos gyűjtése csak az adott terület tulajdonosa, más jogszerű használója előzetes beleegyezésével és feltételeivel történhet.” Aki nem így tesz, az több százezres bírságra számíthat. De kérdezem én, melyik tulajdonos ad erre engedélyt, hogy segítsen a rászorulókon? Inkább ott hagyják megrohadni, de nem adnak senkinek. Ez a rendelet úgy rossz, ahogy van. Ezzel az uszadékfa-gyűjtők, mint már azt fentebb említettem, segítenének az árvizek mielőbbi levonulásában is. Még egy rúgás a szerencsétlenekbe.

Olyan esettel is találkoztam már, amikor a tulajdonos mindenre engedélyt adott, összegyűjttette az uszadékfát ingyen és bérmentve saját részre (mert addig eszébe sem jutott), aztán elzavarta a szerencsétlent. Bizonyítani persze már semmit sem lehetett. Itt tartunk ma Magyarországon. Szégyen!

Amúgy is a magyarok feje fölött lebeg a mostanában gyakori mindenért megbüntetünk lehetőség, gyakran értelmetlen, betarthatatlan szabályozások miatt. A folyamatos rettegésből már nagyon elegük van az embereknek. Most pedig félhetnek a következő fűtési szezontól.

Alaszkában a téli időszakban egymást ellenőrzik a szomszédok, rokonok, hogy a házukban minden rendben van-e, tud-e fűteni és nem éhezik-e az ott lakó. Aki valamilyen oknál fogva bajba kerül, az kap élelmiszert és fűtőanyagot. Ilyen állam ez az Alaszka, senkit sem hagynak az út szélén. Az ottani szabályok szerint ha egy vonat elüt egy jávorszarvast, azt odaadják a település rászoruló családjának, és nem „nyúlja” le senki az elütött állat húsát. Alaszkában az ilyen rendeletektől az emberek élete függ, úgy látom, hogy most már Magyarországon is.

Megjegyzem, hogy Alaszkában 18 ezer milliomost tartanak nyilván, ez az elmúlt 5 év adata. Többet, mint Kaliforniában, ami Amerika egyik leggazdagabb állama! Kalifornia állam lakossága csaknem negyven millió, Alaszka államé kevesebb mint nyolcszázezer. Érdekes adat, nem? Ha a NER-lovagokat kivesszük Magyarországon a statisztikából, a mi országunk mikor jut el odáig? Ahogy most állunk, ilyen rendeletek és társadalmi szolidaritás nélkül szinte megjósolhatatlan.

Címkék: rászoruló