Egykori miniszterből munkanélküli lesz Pálinkás József

Egykori miniszterből munkanélküli lesz Pálinkás József

Pálinkás József (fotó: NKFIH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amire már egy ideje számítani lehetett, bekövetkezett: a Magyar Közlönyből kiderült, alig több mint egy hete van a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal élén Pálinkás Józsefnek, aki korábban az első Orbán-kormány oktatási minisztere, majd a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt. Noha kormányoldalról soha senki nem fogja megerősíteni, de Pálinkás kegyvesztéséhez – aki eddig a tudományos élet jó királya volt – az járult leginkább hozzá, hogy nyilvánosan és határozottan kiállt a CEU-t érő kormányzati támadás ellen.

Az Orbán-kormány előző ciklusában az NKFIH volt a magyar tudományos élet és innovációs kutatások fő finanszírozója, és megközelítőleg 100 milliárd forint felett volt döntési joga. Pálinkás 2015 óta ült az NKFIH elnöki székében, és a CEU melletti kiállása miatt közvetlenül a választásokat követően azonnal megkezdődött a támadási sorozat a kormánypárti média részéről. A rohamot a Pestisrácok.hu indította, majd Bayer Zsolt folytatta, aki már az „Orbán-ellenes tudományos elit” szószólójának nevezte. Hogy ezt mire alapozták?

„Ezek az intézkedések az egyetemi, akadémiai közösség egy részében – jelentős részében, hozzá kell tennem – nem találtak olyan fogadtatásra, amit, mondjuk, pozitívnak neveznénk. Ezen mindenkinek el kell gondolkodnia” – jelentette ki tavaly áprilisban Pálinkás.

Úgy tűnik, a kormány, és főleg Orbán Viktor elgondolkodott, és arra jutott, az NKFIH élére megbízhatóbb ember kell, aki nem a nemzetközi tudományos közvélemény elvárásainak akar megfelelni, hanem a kormányzati feladatok elvégzését tartja elsődlegesnek. És ezzel elhárul annak az esélye is, hogy a tudományt legalább részlegesen megvédje valaki a politikától.