HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Ittas vezetés...

Ittas vezetés miatt felfüggesztették Burány Sándor mentelmi jogát

HIRDETÉS

A parlament hétfői ülésén a képviselők egyhangú döntéssel felfüggesztették Burány Sándor mentelmi jogát. A felfüggesztést Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte a politikus ittas vezetése miatt.

HIRDETÉS

A Párbeszéd frakciójában ülő MSZP-s politikus autóját január 19-én állították meg a rendőrök a XI. kerületi Határ útnál. A szonda elszíneződött, „enyhe fokú alkoholos befolyásoltságot” állapítottak meg nála. A képviselő a helyszínen elismerte, hogy fogyasztott alkoholt.

Burány később a Facebook-oldalán tett közzé egy nyilatkozatot, amelyben azt írta, szerettei társaságában sört fogyasztott, majd „elkövettem életem egyik legnagyobb hibáját: autóba ültem és vezettem.”

A rendőrök a helyszínen bevonták a jogosítványát, a képviselő pedig lemondott a mentelmi jogáról. Mint írta, cselekedetei következményeit minden körülmények között vállalta és vállalja, ezért nem érti, hogy miért kérik ki a mentelmi jogát. A mentelmi bizottság ugyanis korábban úgy határozott, azt javasolja a Háznak, függesszék fel Burány mentelmi jogát, hogy a képviselő tisztázhassa magát.

Egy politikus ugyanis önként nem mondhat le a mentelmi jogáról, attól csak a parlament foszthatja meg. Az eljárás szerint a legfőbb ügyész kérheti az Országgyűlés elnökét, tegyen indítványt a mentelmi jog felfüggesztésére. Amennyiben ezt a parlament (gyakorlatban a képviselők kétharmada) elfogadja, a politikust gyanúsítottként hallgathatják ki.

A hétfői parlamenti ülésen a képviselők végül 162 igennel, egyhangú döntéssel felfüggesztették a politikus mentelmi jogát. Burány mellett igennel szavaztak a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, és a Jobbik képviselői, valamint a függetlenek is.

Burány Sándor 1994 óta parlamenti képviselő. A Medgyessy-kormányban előbb politikai államtitkár, majd foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter volt. 2007 és 2012 között az MSZP budapesti elnökeként dolgozott. A 2018-as parlamenti választásokat követően átült a Párbeszéd frakciójába, de továbbra is az MSZP tagja maradt.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,219lájkolóTetszik
1,983követőKövetés
15,195feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Magánszorgalmú kutyák – és Radnóti Miklós

Aki a Fideszre szavaz, hozzájárul, hogy soha semmilyen fideszes korrupció ki ne legyen vizsgálva. Más szavakkal áldását adja az ország szétlopására.