Kezdőlap Belföld Alacsonyabb ó...

Alacsonyabb óraszámot, kisebb tananyagot szeretne a Klebelsberg Központ vezetője

Hajnal Gabriella szerint a jó iskola az, ahova szívesen mennek be a gyerekek, szívesen tanulnak, élvezik az oktatást.

HIRDETÉS

Azt várom el a tankerületektől, hogy ne hivatalként működjenek, hanem partnerként tekintsenek az iskolákra, ennek szellemében a Klebelsberg Központ is partneri viszonyt kíván kialakítani a tankerületekkel – mondta a Magyar Időknek adott interjúban Hajnal Gabriella, az intézmény új elnöke. Szerinte a jó iskola az, ahova szívesen mennek be a gyerekek, szívesen tanulnak, élvezik az oktatást, amiben részük van, ez ma az élménypedagógiával valósul meg. A tanulók túlterheltségével kapcsolatban kifejtette, hogy tapasztalatai szerint a kevesebb gyakran több: alacsonyabb óraszámban, kisebb ismeretmennyiséggel, ugyanakkor a fejlesztésre helyezett hangsúllyal sokkal jobban elmélyíthető a diákok később is kamatoztatható tudása. Emellett azt is mondta, hogy „az iskola mellett a szülők felelősségét is végig kell gondolni ebben a kérdésben, hiszen sok esetben ők maguk íratják be rengeteg különórára a gyermekeiket”.

A cél az, mondta, hogy mindenhol egyformán jó, színvonalas oktatás legyen megfelelő infrastrukturális háttérrel. Jelen pillanatban még vannak olyan iskolák, amelyek között nagy különbségek vannak, éppen ezért jobban kell segíteni a hátrányosabb helyzetben lévő köznevelési intézményeket. Minden gyermeknek meg kell kapnia a képességeit fejlesztő, személyre szabott, színvonalas oktatást, bárhol is éljen az országban. Ezen még dolgozni kell – tette hozzá.

Az új elnök a tanárhiány kérdéséről azt mondta, ezen a téren nagyon jó az együttműködés a tankerületek között. A tavalyi tanévben is sikerült megoldani ezt a kérdést. Az elsődleges szempont az, hogy a szakórákat minden iskolában megtartsák. „A médiában nagy hangsúlyt kapott, hogy például az egyik iskolában kémia-bármely szakos tanárt keresnek. Ez nem azt jelenti, hogy minden szakos tanárból hiány van az intézményben, hanem azt, hogy kémiatanárt keresnek, ezért a másik szakját nem határozták meg” – tette hozzá.

A PDSZ elnöke szerint utolsó óráiban van a magyar oktatás

Ha nem történik gyökeres változás, akkor néhány éven belül egyszerűen nem lesz, aki tanítson – véli Szűcs Tamás.

Hajnal Gabriella szeretné, hogy a legfontosabb területeken, mint például a hátrányos helyzetű tanulók fejlesztése, egységes legyen a cél, másrészt állítása szerint mindent megtesznek azért, hogy a tankerületi központok önállóan működjenek.

Hajnal a már beindult és tervezett beruházásokról azt mondta, infrastruktúra-fejlesztésre két nagy pályázat van: az egyikben 60 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az összeg nagyobb volumenű beruházásokra fordítható, mint például új tanterem vagy tornaterem építése, megkezdődtek a közbeszerzések, néhol már a munkálatok is. A másik pályázat kerete 30 milliárd forint, amelyet nem építésiengedély-köteles beruházásokra lehet fordítani. Ide tartozik például a nyílászárók cseréje vagy a villanyhálózat felújítása. A két pályázat együtt körülbelül ötszáz intézményt érint, az állami fenntartású iskolák körülbelül 20 százalékát. Ebben nincsen benne a Közép-magyarországi régió, Budapest és Pest megye, ahol további 15 milliárd forintnyi beruházás valósul meg költségvetési forrásból. Ezenfelül egyéb energiahatékonysági fejlesztések is megvalósulnak a jövőben. Ehhez jön hozzá még idén mintegy 9 milliárd forintos tétel tantermek, tornatermek, tanuszodák építésére.

Az a cél, hogy minden térségben elérhető legyen az úszásoktatás, elég sok tanuszoda épült az elmúlt időszakban, illetve megfelelő legyen a testnevelésórák ellátottsága.

Mint Hajnal elmondta, gondolkoznak azon, hogy a gimnázium 10. évfolyama után is legyen lehetőségük a diákoknak szakirányú szakmai képzést választani. Az új elnök szerint a Klebelsberg Központ megítélése társadalmi szinten is jobb, mint évekkel ezelőtt.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

21,728lájkolóTetszik
821követőKövetés
9,953feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Odacsap a vasököl? – Magyar Hang-ajánló

Péntektől csütörtökig keresse a 31. számot az újságárusoknál! Már 28 oldalon, változatlan áron!

Kiemelt cikkek