HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Menesztették ...

Menesztették a Századvég folyóirat teljes szerkesztőségét

HIRDETÉS

Derült égből villámcsapásként érte a Századvég folyóirat szerkesztőségét, hogy a múlt héten közölte a lap főszerkesztőjével a kormányközeli Századvég Alapítvány, az eddigi szerkesztőségtől megválnak. Az Indexnek nyilatkozó Demeter Tamás (egykori) főszerkesztő nem kommentálta az online és print formátumban is megjelent lap szerzőihez írt levelét, amelyben tájékoztatta őket a történtekről, csak annyit mondott: „soha nem tapasztaltunk korábban semmilyen interferenciát, kooperatív, már-már baráti volt a viszony, ezért sem akarok vagdalkozni. Az alapítvány úgy döntött, hogy másik szerkesztőséggel szeretne dolgozni a jövőben, nem váltunk el haragban.”

HIRDETÉS

A levélben a szikár tények mellett azt is közölte Demeter, hogy a Barthel-Rúzsa Zsolt alapítványi elnökkel folytatott beszélgetésen utalt arra, hogy a lap feladata a jövőben a kormány irányvonalának támogatása lesz. Mint írta, „elkészült és a folyóirat weboldalán és Facebook-oldalán is hozzáférhető volt utolsó, 88. számunk, amely a járadék hívószó köré szerveződött. Ez időközben eltávolításra került. Érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a számban olyan tanulmányok is megjelentek, amelyek nem egyeztethetők össze az Alapítvány szellemiségével. Nem kaptunk tájékoztatást arról, hogy ennek a lapszámnak mi lesz a további sorsa.”

A portál információi szerint Bod Péter Ákos közgazdászprofesszornak a lap utolsó, a járadékkal foglalkozó számában megjelent tanulmánya verte ki a biztosítékot a kiadónál.

A Hvg.hu szerint Bod úgy emlékszik, egy éve kaptak felkérést különböző szerzők a járadék témakörében megírandó tanulmányokra, olyanok, mint Mihályi Péter vagy Szelényi Iván. Mindannyian elég markáns véleményt fogalmaztak meg. Fél év után most visszakapta az írását egy levéllel, amelyben a szerkesztőség azt magyarázza, koncepcióváltás történt, az írást nem hozzák le.

Az írás, egy 25-30 oldalas szakszöveg a járadék témájában olyan megállapításokat tesz, hogy az állam beavatkozása a gazdaságba a járadékok elvonásával, majd újraelosztásával torzítja a piacot, drágítja a termelést, csökkenti a hatékonyságot és a teljesítményt, vagyis károkat okoz. Az ilyen gazdasági filozófia keleten működik és működhet, de EU-s keretek között kétséges.

HIRDETÉS

A kiadó a számot az online felületről egyébként már eltüntette. A négyfős szerkesztőség kirúgását követően a tágabb szerkesztőbizottság jelentős része is lemondott, így az Index szerint Hörcher Ferenc, Fodor Pál, Lee Congdon, valamint Kulcsár-Szabó Ernő is távozott.

A Századvég folyóirat így csak néhány hónappal élte túl a Kommentárt, ott is lecserélték a szerkesztőbizottságot, mert nem volt elég kormánybarát.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,527lájkolóTetszik
2,558követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egyre kevesebb a fiatal a nyugdíjpénztárakban

35 éves korig a fiatalok egy részében fel sem merül, hogy mi lesz nyugdíjas korukban, vagy arra számítanak, hogy majd az állami nyugdíjból megélnek.