Menesztették a Századvég folyóirat teljes szerkesztőségét

Derült égből villámcsapásként érte a Századvég folyóirat szerkesztőségét, hogy a múlt héten közölte a lap főszerkesztőjével a kormányközeli Századvég Alapítvány, az eddigi szerkesztőségtől megválnak. Az Indexnek nyilatkozó Demeter Tamás (egykori) főszerkesztő nem kommentálta az online és print formátumban is megjelent lap szerzőihez írt levelét, amelyben tájékoztatta őket a történtekről, csak annyit mondott: „soha nem tapasztaltunk korábban semmilyen interferenciát, kooperatív, már-már baráti volt a viszony, ezért sem akarok vagdalkozni. Az alapítvány úgy döntött, hogy másik szerkesztőséggel szeretne dolgozni a jövőben, nem váltunk el haragban.”

Hirdetés

A levélben a szikár tények mellett azt is közölte Demeter, hogy a Barthel-Rúzsa Zsolt alapítványi elnökkel folytatott beszélgetésen utalt arra, hogy a lap feladata a jövőben a kormány irányvonalának támogatása lesz. Mint írta, „elkészült és a folyóirat weboldalán és Facebook-oldalán is hozzáférhető volt utolsó, 88. számunk, amely a járadék hívószó köré szerveződött. Ez időközben eltávolításra került. Érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a számban olyan tanulmányok is megjelentek, amelyek nem egyeztethetők össze az Alapítvány szellemiségével. Nem kaptunk tájékoztatást arról, hogy ennek a lapszámnak mi lesz a további sorsa.”

A portál információi szerint Bod Péter Ákos közgazdászprofesszornak a lap utolsó, a járadékkal foglalkozó számában megjelent tanulmánya verte ki a biztosítékot a kiadónál.

A Hvg.hu szerint Bod úgy emlékszik, egy éve kaptak felkérést különböző szerzők a járadék témakörében megírandó tanulmányokra, olyanok, mint Mihályi Péter vagy Szelényi Iván. Mindannyian elég markáns véleményt fogalmaztak meg. Fél év után most visszakapta az írását egy levéllel, amelyben a szerkesztőség azt magyarázza, koncepcióváltás történt, az írást nem hozzák le.

Az írás, egy 25-30 oldalas szakszöveg a járadék témájában olyan megállapításokat tesz, hogy az állam beavatkozása a gazdaságba a járadékok elvonásával, majd újraelosztásával torzítja a piacot, drágítja a termelést, csökkenti a hatékonyságot és a teljesítményt, vagyis károkat okoz. Az ilyen gazdasági filozófia keleten működik és működhet, de EU-s keretek között kétséges.

A kiadó a számot az online felületről egyébként már eltüntette. A négyfős szerkesztőség kirúgását követően a tágabb szerkesztőbizottság jelentős része is lemondott, így az Index szerint Hörcher Ferenc, Fodor Pál, Lee Congdon, valamint Kulcsár-Szabó Ernő is távozott.

Hirdetés

A Századvég folyóirat így csak néhány hónappal élte túl a Kommentárt, ott is lecserélték a szerkesztőbizottságot, mert nem volt elég kormánybarát.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze az, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.