HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Már ki is hir...

Már ki is hirdették a lakástakarékokat kivégző jogszabályt, szerdától hatályos

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Még csak az sem igaz, hogy a gazdasági bizottság tárgyalt volna a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről – derült ki a keddi ülésnapon Mellár Tamás szavaiból. A Párbeszéd-frakció képviselője szerint hétfőn 11:02 perckor kapták meg a szöveget, 11:03-kor pedig már szavaztak is róla. Mindez persze a hatalom közelében láthatólag nem sokakat zavar. A javaslat benyújtója, Bánki Erik például inkább újságokat olvasott a keddi országgyűlési vitán. Csárdi Antal fordult azzal hozzá: azért figyeljen majd rá is, ha kiolvasta a Nemzeti Sportot, a Blikket és a Népszavát. Az LMP-s politikus szerint egyébként az egyetlen cél a lakástakarékok kivégzésével, hogy Rogán lakáslottójának útjából eltakarítsák a riválist.

HIRDETÉS

Nem túlságosan izgatta magát az OTP vezetője sem. Csányi Sándor a hvg.hu-nak beszélt arról: tegnap meccsen volt, hajnalban ért haza, és a kollégáival még nem igazán konzultált az ügyről. A Bankszövetséggel sem folyt tárgyalás az esetről – erősítette meg a pénzember, aki az üzleti környezet szempontjából azért aggályosnak tartja, hogy ilyen rövid idő alatt intéznek el egy ilyen horderejű döntést. De végső soron e tekintetben is megértő.

A kormány megszünteti a lakástakarékok állami támogatását, de még lehet újat kötni – Magyar Hang

A Bánki Erik által benyújtott törvényjavaslatot extra gyorsasággal akarja a kormánypárt átvinni az Országgyűlésen.

„Az ilyen típusú intézkedéseket nem szokták fél-egy évvel korábban bejelenteni, mert akkor évekre el lehetne tolni a hatását” – jelentette ki. Üzletileg sem számít jelentős változásra, problémát nem lát. A pénz felhasználásra kerül további lakástámogatási célokra, így minden rendben – nyugtázta Csányi.

HIRDETÉS

Nem olyan nyugodtak azok az ügyfelek, akik kedd reggel tömött sorokban rohanták meg a bankokat lakástakarék-ügyben. Egy Fundamenta-ügyintéző az Indexnek arról beszélt, hogy akár a hivatalos nyitvatartási időn túl is dolgozhatnak majd, így érdemes lehet később is odamenni. A lap szerint a Flórián téri OTP-fióknál hétfőn fél négykor már nagyjából negyvenen vártak lakástakarék-nyitásra.

Lakástakarékok: itt a határidő, hogy meddig lehet még szerződni – Magyar Hang

Az sem mindegy, hogy az üzletkötő mikor adja le a szerződést. Sőt, az sem, hogy meddig fizetjük be az első részletet.

A kedd délelőtti vitán nem sok fideszes igyekezett megvédeni a javaslatot, pedig számos ellenzéki kíváncsi volt rá, mi indokolja az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma kinyírását. A kormány hivatalos célja egyébként olyan támogatási formák előnybe hozása, amik túlzottan nem jelentenek alternatívát a lakástakarékoknak.

Másfél millió magyar él olyan lakásban, ahol súlyos gondok vannak – Magyar Hang

Továbbra sem látható szándék egy átfogó, a szociális különbségeket csökkentő lakáspolitika megalkotására – állapítja meg a Habitat for Humanity.

Mellár egyébként arról is beszélt az ülésen: ha hiányzik ez a 70 milliárd forint a költségvetésből, vegyék figyelembe, hogy a kormánypropaganda leépítésével 60 milliárdot meg lehetne spórolni. A jobbikos Z. Kárpát Dániel pedig úgy vélte, a jelenlegi népesedési helyzetben bűn ez a javaslat. A politikus szerint nem igaz, hogy a csok alternatívát jelenthet, hisz azt jóval kevesebben kaphatják meg. A fideszes Manninger Jenő ugyanis már ezzel próbálkozott: szerinte nem a lakástakarék szűnik meg, hanem az állami támogatás, és különben is lehet családi otthonteremtési kedvezményt igényelni.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt emelte ki a vitán, hogy a változtatás nem jelenti azt, hogy az állam ne kívánná ösztönözni a használt lakások felújítását, bővítését. Igaz, ennek lehetőségeit majd a jövőben vizsgálják meg.

HIRDETÉS

A képviselők végül a Fidesz–KDNP szavazatival, 125 igennel, 49 nem ellenében jóváhagyták Bánki Erik javaslatát.

Kedd este pedig már meg is jelent a Magyar Közlönyben a törvénymódosítás. A jogszabály szerdán lép hatályba.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,248lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek