Már ki is hirdették a lakástakarékokat kivégző jogszabályt, szerdától hatályos

Bánki Erik fideszes képviselõ expozét tart a lakástakarékpénztárakról szóló törvény módosítását célzó javaslat vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. október 16-án (MTI Fotó: Soós Lajos) Bánki Erik fideszes képviselõ expozét tart a lakástakarékpénztárakról szóló törvény módosítását célzó javaslat vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. október 16-án (MTI Fotó: Soós Lajos)

Még csak az sem igaz, hogy a gazdasági bizottság tárgyalt volna a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről – derült ki a keddi ülésnapon Mellár Tamás szavaiból. A Párbeszéd-frakció képviselője szerint hétfőn 11:02 perckor kapták meg a szöveget, 11:03-kor pedig már szavaztak is róla. Mindez persze a hatalom közelében láthatólag nem sokakat zavar. A javaslat benyújtója, Bánki Erik például inkább újságokat olvasott a keddi országgyűlési vitán. Csárdi Antal fordult azzal hozzá: azért figyeljen majd rá is, ha kiolvasta a Nemzeti Sportot, a Blikket és a Népszavát. Az LMP-s politikus szerint egyébként az egyetlen cél a lakástakarékok kivégzésével, hogy Rogán lakáslottójának útjából eltakarítsák a riválist.

Hirdetés

Nem túlságosan izgatta magát az OTP vezetője sem. Csányi Sándor a hvg.hu-nak beszélt arról: tegnap meccsen volt, hajnalban ért haza, és a kollégáival még nem igazán konzultált az ügyről. A Bankszövetséggel sem folyt tárgyalás az esetről – erősítette meg a pénzember, aki az üzleti környezet szempontjából azért aggályosnak tartja, hogy ilyen rövid idő alatt intéznek el egy ilyen horderejű döntést. De végső soron e tekintetben is megértő.

A kormány megszünteti a lakástakarékok állami támogatását, de még lehet újat kötni – Magyar Hang

A Bánki Erik által benyújtott törvényjavaslatot extra gyorsasággal akarja a kormánypárt átvinni az Országgyűlésen.

„Az ilyen típusú intézkedéseket nem szokták fél-egy évvel korábban bejelenteni, mert akkor évekre el lehetne tolni a hatását” – jelentette ki. Üzletileg sem számít jelentős változásra, problémát nem lát. A pénz felhasználásra kerül további lakástámogatási célokra, így minden rendben – nyugtázta Csányi.

Nem olyan nyugodtak azok az ügyfelek, akik kedd reggel tömött sorokban rohanták meg a bankokat lakástakarék-ügyben. Egy Fundamenta-ügyintéző az Indexnek arról beszélt, hogy akár a hivatalos nyitvatartási időn túl is dolgozhatnak majd, így érdemes lehet később is odamenni. A lap szerint a Flórián téri OTP-fióknál hétfőn fél négykor már nagyjából negyvenen vártak lakástakarék-nyitásra.

Lakástakarékok: itt a határidő, hogy meddig lehet még szerződni – Magyar Hang

Az sem mindegy, hogy az üzletkötő mikor adja le a szerződést. Sőt, az sem, hogy meddig fizetjük be az első részletet.

A kedd délelőtti vitán nem sok fideszes igyekezett megvédeni a javaslatot, pedig számos ellenzéki kíváncsi volt rá, mi indokolja az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma kinyírását. A kormány hivatalos célja egyébként olyan támogatási formák előnybe hozása, amik túlzottan nem jelentenek alternatívát a lakástakarékoknak.

Másfél millió magyar él olyan lakásban, ahol súlyos gondok vannak – Magyar Hang

Továbbra sem látható szándék egy átfogó, a szociális különbségeket csökkentő lakáspolitika megalkotására – állapítja meg a Habitat for Humanity.

Mellár egyébként arról is beszélt az ülésen: ha hiányzik ez a 70 milliárd forint a költségvetésből, vegyék figyelembe, hogy a kormánypropaganda leépítésével 60 milliárdot meg lehetne spórolni. A jobbikos Z. Kárpát Dániel pedig úgy vélte, a jelenlegi népesedési helyzetben bűn ez a javaslat. A politikus szerint nem igaz, hogy a csok alternatívát jelenthet, hisz azt jóval kevesebben kaphatják meg. A fideszes Manninger Jenő ugyanis már ezzel próbálkozott: szerinte nem a lakástakarék szűnik meg, hanem az állami támogatás, és különben is lehet családi otthonteremtési kedvezményt igényelni.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt emelte ki a vitán, hogy a változtatás nem jelenti azt, hogy az állam ne kívánná ösztönözni a használt lakások felújítását, bővítését. Igaz, ennek lehetőségeit majd a jövőben vizsgálják meg.

Hirdetés

A képviselők végül a Fidesz–KDNP szavazatival, 125 igennel, 49 nem ellenében jóváhagyták Bánki Erik javaslatát.

Kedd este pedig már meg is jelent a Magyar Közlönyben a törvénymódosítás. A jogszabály szerdán lép hatályba.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.