Index: rákkeltő anyag jut a Dunába Óbudánál

Az Óbudai Gázgyár épületei 1987-ben (Fotó: Fortepan/Umann Kornél) Az Óbudai Gázgyár épületei 1987-ben (Fotó: Fortepan/Umann Kornél)

Rákkeltő anyagok jutnak az egykori Óbudai Gázgyár területéről a Dunába – állapította meg a Greenpeace vizsgálata.

Hirdetés

Az Index egyik olvasója jelezte augusztusban a portálnak, hogy a Duna alacsony vízállása miatt szivárgó mérgek látszanak a parton. A Greenpeace szakemberei által vett csurgalékvíz- és üledékminták több anyag (cianid, benzol, naftalin, arzén) sokszoros, esetenként több mint kétszázszoros határérték-túllépését mutatták.

A hatóságnak legalább tíz éve tudnia kell a szennyezésről: 2009-ben ugyanis a környezetvédelmi hatóság mintákat vett az érintett partszakaszon, a portál információi szerint az eredmények a mostaniakhoz hasonlóan a rákkeltő anyagok többszörös határérték-túllépését mutatták ki. Az eredményeket azért lehetett elhallgatni, mert normál vízállásnál a mérgezett talajvíz nem, vagy csak láthatatlanul szivárog a folyóba. A lapnak szakemberek azt mondták, hogy a rákkeltő anyagok veszélyt azokra jelentenek, akik az alacsony vízszintállásnál közvetlenül érintkeznek a csurgalékvízzel, vagy beszívják azokból képződött gázokat. Azaz főleg állatokat (halakat, madarakat, kutyákat) érinthet, esetleg az arra horgászó, sétáló embereket. Mint írták, a szennyeződés a folyóba kerülve ugyan felhígul, de bizonyos mennyiségben, az alacsony vízállásnál kevésbé hatékony parti szűrésű kutakon keresztül akár az ivóvízbe is bekerülhet.

Az 1914-től 1984-ig működő Óbudai Gázgyár területének kármentesítése eddig elmaradt, az erre kiírt pályázat eredménytelenül zárult. Szakértők szerint azonban a partvonal mentén szűrőkutak telepítésével viszonylag olcsón megállítható volna a Duna szennyezése.

A Fővárosi Vízművek szerint nem kell aggódni

Budapest ivóvízellátása biztonságos, a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz minden tekintetben megfelel a szigorú előírásoknak – közölte a vízművek pénteken az MTI-vel. A vízművek számára évek óta ismert az egykori Óbudai Gázgyár kármentesítésével kapcsolatos probléma, „amelynek megoldása, illetve megoldatlansága jellemzően a Duna alacsony vízállása esetén válik fokozottan égetővé” – írta vízművek közleményében.

Hirdetés

Hozzátették: a vízművek hosszú évek óta a rendkívüli helyzetekben jól kialakított, különleges protokoll szerint üzemelteti ivóvízellátó rendszerét, amelynek része a fokozott ellenőrzés, másrészt – amennyiben a kockázat ezt indokolja – az érintett kutak kizárása a vízellátó rendszerből, illetve „ürítőre” járatása. „Ennek megfelelően az utóbbi hónapokban tapasztalt dunai kisvízállásra való tekintettel a mintavételek és a vizsgált paraméterek száma a megszokottnál is magasabb. Vizsgálati eredményeink szerint a szolgáltatott ivóvíz minősége a hálózati ivóvízre vonatkozó összes követelménynek megfelel. A vizsgált paraméterek mért értékei továbbra is jóval határérték alatt vannak” – tették hozzá.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.