Kezdőlap Belföld Publicus: tíz...

Publicus: tízből nyolcan örülnének az Európai Ügyészségnek

Több Európát és kevesebb korrupciót szeretne a hazai lakosság – röviden így foglalható össze a Publicus Intézet Vasárnapi Híreknek készített felmérése. A reprezentatív kutatás szerint több alapvető kérdésben, így az uniós tagság, az Európai Ügyészség, illetve a forrásfelhasználások szigorúbb uniós ellenőrzése terén is hasonlóan gondolkodnak a fideszes és ellenzéki válaszadók, ám a korrupció mértékét illetően eltérnek az álláspontok.

HIRDETÉS

A megkérdezettek 79 százaléka előnyösnek tartja Magyarország számára az Európai Uniós tagságot, míg 58 százalék gondolja azt, hogy a hazánkba érkező EU-s fejlesztési pénzek jelentős része „korrupciós csatornákon magánzsebekbe vándorol”. A vélemények megoszlása leköveti a pártpreferenciákat: a Fidesz-szavazók mindössze 29 százaléka véli így, míg a leginkább a baloldali pártokra szavazók 80 százaléka sejt korrupciót. A jobbikos és bizonytalan szavazók közel kétharmada ért egyet az állítással.

A NER-t nem tankok tartják fenn, hanem az uniós pénz – Három a magyar Hadházy Ákossal – Magyar Hang

Lukácsi Katalin, Gulyás Balázs és Pápay György ráaádásvendége ezúttal Hadházy Ákos volt a Három a magyarban.

Pártpreferenciákon átívelő egyetértés van ugyanakkor abban, hogy az EU-nak szigorúbban kellene ellenőriznie az ide érkező uniós támogatások felhasználását: a válaszadók 86 százalék gondolja így – az MSZP és a Jobbik szimpatizánsainak 98 és 97 százaléka, de a Fidesz-szavazók 76 százaléka is örülne a szigorításnak. Szintén egyetértés van az Európai Ügyészség megítélésében is, hiszen tízből nyolcan támogatják, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós szervezethez.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezője, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is arról beszélt múlt héten a Népszavának, hogy Fidesz-szavazók is vannak az aláírók között. A gyűjtés célja egymillió aláírás, most már 100 ezer fölött járnak. Ezen az oldalon lehet követni, hogy mikor hol gyűjtenek az aktivisták.

Október 23-án pedig aláírásgyűjtő tüntetés lesz Budapesten, a Bem téren.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Zavar támadt az ellenzéki összefogásban Pécsett

Mellár Tamás nem támogatja az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjét. Az általa vezetett egyesület többsége viszont nem ért egyet vele.