„Mi történt volna, ha meghal a gyerek? Ránézett az autóra, és nem állt meg, csak rohant felé”

Az Encs–Fügödön kis híján meglincselt boltosnő autója (Fotó: Farkas Norbert) Az Encs-Fügödön kis híján meglincselt boltosnő autója (Fotó: Farkas Norbert)

Részlet a Magyar Hang 23. számában megjelent riportból!

Hirdetés

Az Encshez csatolt falu, Fügöd közepén állunk. Körülöttünk a fekete bitumenen fehér krétarajzok. Az árokban két macska egy eldobott zsemlét majszol. Egy leopárdmintás nadrágot viselő asszony ránk mosolyog vagy inkább nevet. Megszólítjuk.

– Csak ezen az ügyön mosolygok. Nem unalmas már? – kérdez vissza. Arra az ügyre céloz, hogy a minap majdnem megismétlődött a településen a 2006-os olaszliszkai tragédia. Egy helyi boltos asszony véletlenül elütött egy autója elé kiugró ötéves cigány lányt. Sokkos állapotban kiabált segítségért, miközben a gyerek édesapja és nagybátyja alaposan helybenhagyta a gázolót, akit egy helyi cigány asszony, Putnoki Szilvia óvott meg a további ütésektől. A kislányt a kórházból, a 27 éves apát és a 19 éves nagybácsit az előzetesből engedték haza. Ez tehát „az ügy”.

Olaszliszka: két lincselő már kiszabadult – Magyar Hang

„A pályásiak dolgosabbak, a gyerekek is járnak napszámba, az alvégiek fel se kelnek sokszor”. Riport 12 évvel Szögi Lajos meggyilkolása után.

Putnoki Szilvia az elütött lány nagymamájának testvére, az ő háza közelében történt a gázolás. És erre történt a lincselés, amely csak azért nem fajult el az eset szemtanúi szerint, mert Szilvia jó néhány ütést felfogott Éva elől. – Ma is itt van a fülemben, ahogy mondják neki, hogy „rokon vagy, azt mégis véded” – eleveníti fel az eseményeket az egyik helybeli.

Szilvia azonban másképp emlékszik. Hatalmas lendülettel ront ki háza elé, az utcára, Encs-Fügöd „etnikai középpontjára”, és olyan feldúlt monológot ad elő, amibe szinte belekérdezni is képtelenség.

Encs-Fügöd (Fotó: Farkas Norbert)
Fotó: Farkas Norbert

– Én láttam a balesetet! Semmilyen lincselés nem volt, én küszködtem negyedórán át a félhalott kislánnyal. Úgy ütöttem ki, ahogy a kórházban szokták, azzal az áramos izével! De lekopogom, háromszor is, a gyerek jól van! – tényleg háromszor lekopogja. A kerítése két részén és az állán is. – Viszont nem kaptam semmi köszönetet az életmentésért. Senkitől! Az apuka nem nyúlt Évához, neki nem lett semmi baja. Az igaz, hogy az apuka részeg volt, az is igaz, hogy hozta a bolond testvérét, aki beledobott egy követ az autó ablakába! De az Éva szája nem a veréstől volt véres, hanem azért, mert nekiment az oszlopnak. Hát most ha én is erősebben mosom a fogam, hát vérzik akkor is! – hadarja az egészen új elemeket tartalmazó történetét, amely köszönőviszonyban sincs az eddig hallottakkal.

Kicsit arrébb megyünk, a szemközti árokparthoz, az összetört autó szélvédőjének szilánkjaihoz.

– Hát látnak itt vért? Mert nem esett az eső! Itt kellene lennie akkor a vérnek! Mindegy, csak egyet kérek, hogy írják meg az igazságot!

Kik azok, akik sosem szavaznak? Itt a Flaszter 9. adása – Magyar Hang

Dévényi István e heti vendégei: Jámbor András, a Mérce főszerkesztője és Bodacz Péter, a Magyar Hang munkatársa.

Évának, a boltosnak is csak egy kérése van. Hogy írjuk meg az igazságot.

– Itt fityeg a fogam, nézze meg, tiszta kék a vállam az ütésektől, aztán most voltam szemüveget csináltatni, 27 ezer forint, lekapták rólam, és gúnyolódva törték ketté – miközben beszél, remegő kézzel egy drótdarabot hajlítgat. Egyik szomszédja ezzel zárta be Éva házának kerítését. Elcsuklik a hangja most is, amikor azt mondja, nem tudja, mi történt volna vele, ha „meghalt volna a gyerek”, aki „ránézett az autóra, és nem állt meg, csak rohant és rohant” felé.

Éva úgy emlékszik, hogy főleg két embertől, a kislány apjától és nagybátyjától kapott, de „voltak vagy harmincan körülöttük”. A boltos mindenesetre elköltözik a faluból a történtek után.

Hirdetés

– Ide kellene kicsit figyelni, rosszul kezelik a romáknak itt a sorsát – hívja fel a figyelmet egy Ferencként bemutatkozó férfi, akit mások valamiért Istvánnak szólítanak.

Miért mászkálnak a gyerekek az utcán? Van-e ellentét a falu lakosai között? Mit mondanak mások a gázolásról? Ez is kiderül a teljes riportból!

Hetilapunkat keresse csütörtök estig az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 23. számban? Itt megnézheti!

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.