Elios-ügy: a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény

Elios-ügy: a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden.

Gál Kristóf az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlásai alapján a Pest Megyei Főügyészség által elrendelt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte. Az eljárás során jelentős mennyiségű iratanyagot foglaltak le és vettek - a társhatóságok bevonásával - revízió alá, elvégezték a büntetőeljárási törvény előírásainak megfelelő valamennyi nyomozati cselekményt.

Megállapították, hogy nem történt bűncselekmény, így az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették – jelentette ki.

Gál Kristóf emlékeztetett: az OLAF a LED-alapú közvilágítás kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokban vélelmezte magyar vállalkozások jogellenes együttműködését, valamint feltételezte az elvégzett munkák túlszámlázását. Az OLAF jelentésében foglaltakat „a minden részletre kiterjedő nyomozás nem támasztotta alá” - közölte.

Mint korábban még a Magyar Nemzetben többször is megírtuk, az OLAF két éven át vizsgálta az Elios Zrt. 35 közbeszerzését, mielőtt megfogalmazta volna aggodalmait – köztudott, hogy a cég korábban Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz tartozott, és ők korszerűsítették Hódmezővásárhely teljes közvilágítását. A közvilágítási tendert 2010-ben nyerték el, amikor Lázár János volt a polgármester.

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

A 35 önkormányzati projekt mindegyikénél találtak szabálytalanságot, de 17 esetben arra jutottak, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki. A 2012-es csomagba tartozó pályázatokat például eleve úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg, vagy az a konzorcium, amelynek tagja a cég.

Az uniós hivatal összesen 12 milliárd forintot kérne vissza Magyarországtól a 2011 és 2015 közötti időszakban kötött, és szabálytalannak talált közbeszerzések ügyében.

Az OLAF által megállapított szabálytalanságok lényege: Hamar Endrének, az Elios egykori közvetett tulajdonosának cége, a Sistrade részt vett egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok oldalán, miközben az üzletembernek még az Eliosban is volt érdekeltsége. Az Elios nyert ezeken a pályázatokon, így lett a munkák kivitelezője. Hamar Endre az Eliosban szintén befolyással bíró Tiborcz István iskolai barátja. Orbán Viktor veje az Eliosban meglévő üzletrészét 2015-ben adta el – a G7 portál számításai szerint – mintegy 3 milliárd forintért.