HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az OLAF fennt...

Az OLAF fenntartja állításait az Elios-ügyben, a Bizottság tovább vizsgálódik

HIRDETÉS

„Az OLAF nyomozása feltárta, hogy nem csupán súlyos szabálytalanságok voltak a projektek nagy részében, de érdekütközésre is bizonyítékokat talált” – ezt közölte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az Euronews televízióval, arra reagálva, hogy a magyar rendőrség megszüntette a nyomozást Orbán Viktor vejének korábbi cégének EU-s támogatásokkal kapcsolatos ügyei kapcsán.

HIRDETÉS

Mint ismert, a magyar hatóságok bűncselekmény hiányában beszüntették a nyomozást az Elios-ügyként elhíresült, Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök vejét is érintő ügyben.

Az Euronews megkeresésére az OLAF írásban válaszolt. Eszerint: 2017 végén az OLAF befejezte nyomozását, melyben 35, világítással kapcsolatos, az európai kohéziós alapokból finanszírozott ügyben találtak eltéréseket. „Az OLAF nyomozása feltárta, hogy nem csupán súlyos szabálytalanságok voltak a projektek nagy részében, de érdekütközésre is bizonyítékokat talált.”

„Az OLAF megküldte végső jelentését pénzügyi ajánlásokkal az Európai Bizottság REGIO bizottságának, és törvényszéki ajánlásait a magyar Legfelsőbb Ügyésznek. Törvényszéki szinten a nemzeti igazságszolgáltatás feladata eldönteni, követi-e az OLAF ajánlásait. De még ha nem is nyitottak ügyet nemzeti szinten, ez nem érvényteleníti az OLAF eredményeit és a pénzügyi visszaélésre talált bizonyítékokat. Pénzügyi szinten, ugyanezen OLAF jelentés alapján, melyet a magyar hatóságoknak megküldtünk, az EB jelenleg is eljárást folytat” – tájékoztatott az OLAF.

Vagyis Magyarország rengeteg pénzt bukhat. Ingeborg Grassle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának néppárti elnöke a Népszavának azt mondta, hogy az általa vezetett parlamenti testület az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságával együtt meg fogja vizsgálni, hogy a rendőrség miért szüntette meg az ügyben a nyomozást. A néppárti politikus egyben azt is leszögezte: az OLAF jelentése komoly bizonyítékokat tartalmaz arra, hogy csalás történt.

HIRDETÉS

– Meglepő, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást. Ez alátámasztja a magyar bűnüldözés függetlenségével kapcsolatos kételyeinket, és megerősíti meggyőződésünket, hogy szükség van az EU pénzügyi érdekeit védelmező intézmény létrehozására. Magyarország és jelentős EU támogatásokat élvező más tagállamok ráadásul nem kívánnak részt venni a független nyomozati hatóság, az Európai Főügyészség tevékenységében – mondta a Népszavának Grassle.

A magyar hatóságok egyébként 2015-ben, még az OLAF jelentés elkészülte előtt egyszer már megszüntették a nyomozást, Jávor Benedek EP-képviselő ezért fel is jelentette őket idén nyáron bűnpártolás miatt.

– Az Orbán-kormány 13 milliárd forintot áldoz az adófizetők pénzéből arra, hogy kimentse Tiborcz Istvánt, Orbán Viktor vejét az Elios-ügyből – fogalmazott a Népszavának most Jávor Benedek. Szerinte az esetnek már nincs olyan lehetséges kimenetele, amellyel Magyarország megtarthatná a ledes lámpákra kapott uniós támogatást.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,458lájkolóTetszik
2,292követőKövetés
16,215feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A szakértő szerint nincs értelme az OKJ-s képzési rendszer szétverésének

Logikusabb lenne a jelenlegi rendszer finomítása, ahogy azt már 2010 után egyszer megtette a kormányzat – véli Palotás József.