Nyert a Kutyapárt, díjmentes az aláírásgyűjtéses kitelepülés

Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Első fokon elvetette a Fővárosi Törvényszék az ajkai rendőrkapitányság érvelését, amellyel határozatban nem engedélyezte, hogy területhasználati díj lefizetése nélkül gyűjtsön november és december folyamán aláírást a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) a Veszprém megyei város főterén – írja a Mérce.hu.

Hirdetés

A bíróság, amely a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó ügyekkel foglalkozik, kimondta: az ajkai rendőrség rosszul döntött, amikor a Kutyapárt helyi tagjainak kérelmét, mely szerint a törvény hatálya alatt folytatólagos, „közterületi nyilvános gyűlésként” jelentette be, elutasította. Arra hivatkozva tették ezt, hogy szerintük a gyűjtés már nem a gyülekezési, hanem a közterületi rendtartási törvény hatálya alá esik – mint mondjuk egy kirakodóvásár – amelyért így használati díjat is elkérhetnének.

Az MKKP megtámadta a döntést, a bíróság pedig az indokolásában kimondta: az Ajkai Rendőr-főkapitányság jogszabály-sértést követett el, amikor a „közterületi nyilvános gyűlés” bejelentését elutasította, és úgy döntött, hogy az nem a politikai ügyekről szóló gyülekezési törvény hatálya alá tartozik.

A bíróság továbbá figyelmeztette arra az ajkai rendőrséget, a jövőben ne tájékoztassa félre a bejelentőket, és a Veszprémi Törvényszék helyett a gyülekezési törvényt érintő bírósági ügyekkel foglalkozó Fővárosi Törvényszékhez küldje őket, ha keresetet akarnak benyújtani.

Hadházy Ákos: Ők sokkal jobban félnek – a teljes interjú

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért kezdett aláírásgyűjtésbe Hadházy Ákos, az LMP korábbi társelnöke. A politikus egymillió érdeklődőt vett célba, így gyakorolva nyomást a kormányra, amely inkább lesöpörné a kérdést az asztalról. A független parlamenti képviselőt kérdeztük az ellenzék ügyeiről és a kormánymédia támadásairól is. A teljes interjú.

Az ügyben hozott mostani, első fokú ítélet azt is jelenti, hogy a standolás, aláírásgyűjtés a jövőben is a gyülekezési törvény, és nem a közterületi törvény alá tartozik, ingyen és bérmentve is be lehet tehát jelenteni, és pénzt sem kérhetnek érte, még akkor sem, ha hosszabb időre szól a bejelentés.

Hadházy Ákos, az LMP hajdani társelnöke még szeptemberben hirdette meg mozgalmát, amelynek célja hogy egymillió aláírást gyűjtsön össze, ezzel kikényszerítve, hogy Magyarország csatlakozzon a hamarosan felálló Európai Uniós Ügyészséghez.

A Kutyapárt ezt a kezdeményezést segíti Budapesten és vidéki városokban is felállított, aláírásgyűjtő standokkal.

Mint arról beszámoltunk, szeptember végén Hadházy Ákos lakóhelyén, Szekszárdon is megkezdték az aláírásgyűjtést az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, ám megjelentek a helyi önkormányzat emberei, és előbb elkezdték lebontani az aktivisták pultját, majd egyszerűen elzavarták őket. Hadházy szerint közterületfoglalási engedélyt és napi 3000 forintot kért a helyi jegyző.

Hirdetés

A Magyar Hang megkeresésére Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogok Program Projekt munkatársa már ekkor azt mondta: Bár nem népszavazási kezdeményezés miatt gyűjtenek aláírást, az akció mégis politikai véleménynyilvánításnak minősül, azaz a gyülekezési jog hatálya alá esik.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.