HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A kórházak is...

A kórházak is megérzik a hajléktalanrendeletet

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Számos fővárosi kórháznak is igen nagy plusz terhet okoz a köznyelvben csak hajléktalanrendeletként nevezett szabályozás – erről beszélt a Magyar Hangnak több egészségügyi dolgozó is. A lassan már egy hónapja életbe lépett előírások alapján ugyanis a fedél nélkül élőknek a rendőri intézkedéskor megvan az a lehetőségük is, hogy a hajléktalanszálló, illetve a fogda helyett a kórházat válasszák, amennyiben van bármilyen egészségügyi problémájuk.

HIRDETÉS

Több budapesti kórházban dolgozó szakember is arról tájékoztatta lapunkat, hogy az elmúlt hetekben igencsak megnőtt a beérkező hajléktalanok száma. (Forrásaink nevüket, de még az intézmény nevét sem merték vállalni, állásukat féltve.) Azt pedig nehéz tagadni, hogy az ellátásuk sokszor lényegesen nehezebb a többi betegénél. Az elmondottak szerint többen eleve ittasan kerülnek be a kórházba, így pedig az is kihívás, hogy megfürdessék, vagy a fürdésre rávegyék őket. Az általában igen elhanyagolt állapotban lévő emberek tisztaságáért egyébként nagyjából ennyit tudnak tenni a kórházi dolgozók, a hajukat, vagy éppen a szakállukat már csak a beleegyezésükkel vághatják le. A fürdés ellenére egyébként sokszor továbbra is rendkívül kellemetlen szagot érezni körülöttük, ami leginkább a különféle, sok esetben fertőző bőrbetegségekből adódik.

További probléma a beszámolók alapján, hogy sokan közülük egyáltalán nem együttműködőek. Ezt csak fokozza, hogy az alkoholfüggőségben szenvedők néhány nap megvonás után egyre inkább agresszívek lesznek, márpedig egy bőrgyógyászati vagy belgyógyászati osztályon nem feltétlenül erre vannak felkészülve a nővérek és orvosok. Előfordult olyan is, hogy egy férfi egyszerűen rágyújtott a kórteremben, teljesen figyelmen kívül hagyva a tiltásokat.

Eltűnnek a szem elől a hajléktalanok, ebből még nagy baj lehet – Magyar Hang

Ügyvédek, társadalomtudósok és orvosok is tiltakoznak. Az eljárások felfüggesztése mellett szakmai párbeszédet szorgalmaznak a hajléktalanság visszaszorítása érdekében.

HIRDETÉS

Mindezeket csak tetézik az egészségügyi kockázatok, amelyek szintén a többi kórházi beteget veszélyeztethetik. Sok bekerülő hajléktalan tetvekkel, de van, aki rühhel küzd. Ilyen esetben az elkülönítés lenne a megoldás – feltéve, ha ezt meg tudnánk oldani a kórházak.

A lapunk által megismert információkkal sokszor egybehangzó tapasztalatokról számolt be a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is. Soós Adrianna a Magyar Hangnak azt mondta, teljes körű felmérést nem végeztek a kórházakban, de volt olyan intézmény, ahol a hajléktalanrendelet bevezetését követő első héten háromszorosára nőtt a bekerült hajléktalan emberek száma. Azóta egyébként ez a szám már inkább csökkenő tendenciát mutat.

A szakember szerint a problémát ilyenkor az okozza, hogy az ellátórendszer egyébként is túlterhelt, közismerten kevés az ápolónő és az orvos is. Ráadásul a sokszor elhanyagolt állapotban lévő betegekkel való foglalkozás nyilvánvalóan többletterhet jelent az ott dolgozók számára. Emellett a hajléktalanságban élők éppen az életvitelük és életmódjuk miatt akár veszélyt is jelenthetnek a többi betegre, hiszen olyan fertőzésekkel kerülnek be például a tartós ápolási osztályokra, bőrbetegségekkel, kórokozókkal, netán férgekkel, amelyek az ott lévőket is érinthetik.

Soós Adrianna ugyanakkor azt nem tartja normálisnak, ha egy embernek télen életvitelszerűen az utcán kell élnie, tehát mindenképpen tartós megoldást kell találni a problémára.

Van megoldás a hajléktalanság problémájára? Itt a Flaszter 11. adása – Magyar Hang

Műsorvezető: Dévényi István. Vendégek: Hegedűs Szabolcs, az N1TV műsorvezetője, a Lánchíd Rádió utolsó főszerkesztő-helyettese és Hajdú Péter, a Magyar Hang gazdasági újságírója.

Lapunknak többen is elmondták, hogy hajléktalanok eddig is bekerültek az ellátórendszerbe, főként az őszi, téli hónapokban a hideg beköszöntével és a járványos betegségek megjelenésével, csak sokkal kevésbé szervezetten és nagy számban, mint az elmúlt hetekben. Az kétségtelen, hogy a legtöbben valóban egészségügyi ellátásra szorulnak, ráadásul sokkal rosszabb helyzetet eredményezne, ha fertőző betegséggel egy hajléktalanszállón lennének, megbetegítve ezzel rengeteg másik társukat is. Ám azt sem lehet tagadni, hogy a kórházban komoly erőfeszítésre van sokszor szükség a helyzet kezeléséhez

HIRDETÉS

Eközben már több mint háromezren aláírták azt az online petíciót, amely az ügyvédek tiltakozása a hajléktalanság krimianalizálása ellen címet viseli. A kezdeményező Ésik Sándor úgy véli, „sem a rendőrség, sem a büntető igazságszolgáltatás nem arra való, hogy helyettesítse a megfelelő szociális ellátórendszer, a bajba jutott embereket segítő állami és önkéntes szervezetek munkáját”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 26. számában jelent meg, 2018. november 9-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 26. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,752lájkolóTetszik
2,954követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Igaza van Simonka Györgynek, korunk vértanújának

Távlatokban gondolkodó államférfiak kellenének, de nekünk per pillanat csak a „számok hozásában” érdekelt fideszeseink vannak. Akikről mindent elmond, hogy a választókerületükben zajló társadalmi és gazdasági folyamatok szempontjából majdnem mindegy, hogy a vádlottak padján ülnek, vagy a Parlamentben.