HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Elrendelték a...

Elrendelték a nyomozást a Dunát szennyező óbudai gázgyári mérgek miatt

HIRDETÉS

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentésre nyomozást rendelt el a III. kerületi Rendőrkapitányság az óbudai gázgyári talajszennyezés Dunába jutásával összefüggésben – írja az Index.

HIRDETÉS

A nyomozás folyamatban van, csütörtökig gyanúsított kihallgatására még nem került sor. Az Index elsőként számolt be az óbudai Duna-parton tapasztalható, különböző színű folyadékok Dunába szivárgására, és a környéken érezhető szúrós szagra. Mivel a Zöldhatóság nem válaszolt kérdéseikre, a Greenpeace Magyarország szakértőivel a helyszínre mentünk, ahol mintákat vettek a szivárgó folyadékból.

Pár nappal később kiderült, hogy a csurgalékvíz- és üledékminták több rákkeltő anyag (naftalin, arzén, benzol és benzolszármazékok) többszörös, esetenként több mint kétszázszoros határérték-túllépését mutatták. Az eredmények alapján a Greenpeace hivatalos bejelentést tett a Zöldhatóságnál. A mérési eredményt a helyszínre később kiszálló Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vizsgálatai is igazolták.

Azóta az is kiderült, hogy a környezetvédelmi hatóság egy bejelentés nyomán már 2009-ben vett mintákat az érintett Duna-parti területen. Az akkori eredmények a mostanihoz hasonlóan rákkeltő anyagok többszörös határérték-túllépését mutatták ki: a cianid mindhárom mérési pontban meghaladta a határértéket; az arzén és az ólom mennyisége a hatszorosa volt a megengedett határértéknek. Határértéken túli eredményt mutattak ki az etil-benzolból, a xilolokból és a naftalinokból is egy vagy több mérési ponton. A talajban a cink, a higany és a THP (C5-C40) szintén túllépte a szennyezettségi határt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,569lájkolóTetszik
2,565követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek