HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Jakab Péter O...

Jakab Péter Orbánnak a parlamentben: „Miniszterelnök úr, ön közönséges lókupec”

HIRDETÉS

Unalmasnak nem nevezhető szócsata zajlott délután a parlamentben, amikor az ellenzéknek lehetősége nyílt, hogy személyesen Orbán Viktornak tegyen fel kérdéseket. Eltelt ugyanis egy hónap, vagyis a kormányfőnek kötelessége volt vállalni a vitát. A legkomolyabb adok-kapok a jobbikos Jakab Péterrel zajlott.

HIRDETÉS

Az ellenzéki képviselő azzal kezdte, sokan aggódnak amiatt, hogy ennyire alacsony a Duna vízszintje, mert „könnyen befagy és a végén még Viktor megkoronáztatja magát”. Itt már egyből figyelmeztette a levezető elnök, hogy ilyet azért ne mondjon. Jakab Péter ezután Szent István intelmeivel folytatta, kezdve azzal, hogy a vezető ne csak a rokonságához legyen kedves. Szerinte a kormányfő apja és rokonsága sorra nyeri el a milliárdos megrendeléseket, míg a néptől elveszik a cafetériát, a lakástakarék-megtakarítást és mehetnek túlórázni. Orbán Viktor minderre annyit reagált, hogy a hazudozásnál is rosszabb, ha az ember már elhiszi a hazugságait. A koronázásról pedig mosolyogva csak annyit mondott, hogy a magyar alkotmány ezt tiltja.

Jakab Péter nagyon nem volt elégedett, mert válaszul azzal kezdte, hogy Orbán Viktor mégis királynak képzeli magát, aki azt gondolja, hogy bármit megtehet. – Valójában tudja, hogy ön mi? Egy közönséges lókupec – mondta, de Latorczai János levezető elnök abban a pillanatban elvette tőle a szót, sőt, pillanatok alatt azt is megszavazta a fideszes többség, hogy a politikust egész napra kizárják az ülésnapról. Orbán Viktor mindenesetre azért válaszolt azzal, hogy a lókupecség tisztességes szakma, meg is haladja a képességeit. Neki – mint mondta – a vezetéshez kell érteni, erről pedig a választók döntik el, hogy jól csinálja-e.

Gruevszki, Gruevszki és Gruevszki

Nem meglepő, hogy a korrupció miatt elítélt, itthon mégis menedékjogot kapott Nikola Gruevszki is bőven adott témát az ellenzéknek. Az MSZP-s Harangozó Tamás már kezdésként elég egyértelmű kérdéseket tett fel. Arra volt kíváncsi, hogy a miniszterelnök személyes döntése volt „Moszkva-barát harcostársát Magyarországra menekíteni”, vagy a külügy intézte mindezt Moszkva kérésre. Konkrét választ ugyanakkor nem kapott. Orbán Viktor csak annyit mondott, hogy a magyar hatóságok szabályosan jártak el, illetve kifejtette, hogy milyen hálásak vagyunk Macedóniának, amiért korábban közreműködött a migránsok megállításában. Még az is elhangzott, hogy a menedékkérelemről nem a kormány dönt, az ilyen határozatok mentesek a politikától.

Soros miatt menekült Gruevszki? Macedóniában ezen csak nevetnek – Magyar Hang

Szkopjéban sokan úgy vélik, a macedón kormány hagyta meglógni a börtönbüntetésre ítélt volt miniszterelnököt, sok jel utal arra, hogy a „menekülés” valójában kompromisszum eredménye volt Nikola Gruevszki és a jelenlegi vezetés között. Ha nem kerül haza, Gruevszki az igazán súlyos bűncselekményekért már aligha fog felelni.

HIRDETÉS

A Párbeszédet vezető Szabó Tímea is egészen hasonlóan járt, bár ő már nem tűrte ennyire nyugodtan, hogy nem kap választ semmire. A politikus arra volt kíváncsi, hogy Orbán Viktornak miért terroristák és bűnözők a szövetségesei, itt Gruevszki mellett Ghaith Pharaont, illetve Zaid Naffát is említette. Arról is érdeklődött, ha a magyar kormány annyira kényes a szuverenitásra, akkor most miért avatkozunk bele Macedónia belügyeibe és egy ott elítélt bűnözőt miért nem adunk ki hazájának.

Orbán Viktor azonban kizárólag utóbbira reagált valamit, annyit mondott, hogy a kiadatásról a bíróság fog dönteni. Szabó Tímeát láthatóan felbosszantotta az eset, mert azzal kezdte, hogy „miniszterelnök úr, szégyellje magát”. Hiába kap ugyanis kérdéseket, csak mosolyog és „megválaszolja a büdös nagy semmit”. A kormányfő mosolyogva erre csak megismételte, hogy Magyarországon a hatóságok a jogszabályok szerint járnak el.

A DK-s Vadai Ágnes is ugyanezt a vonalat folytatta, bár ő már úgy kezdte, hogy a miniszterelnök embercsempész, hiszen kormányának emberei csempészték be az útlevél nélküli Gruevszkit Magyarországra. A válasz a már megszokott volt: a hatóságok ebben az ügyben szabályosan jártak el. A végére még hozzátette Orbán Viktor azt is, hogy azok támadják most a kormányt, akik mindig is a bevándorlás pártján álltak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,763lájkolóTetszik
2,383követőKövetés
16,707feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Élet a Fidesz után – Ki szabadítja ki a jobboldalt?

Orbánék újkádárista politikát visznek. Veszik a szimpátiát, a szavazatot. Nem beszélnek őszintén a nemzet égető, nagy gondjairól, állapotáról.

Tiborcz István, a jótékony