HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Bezár a Honvé...

Bezár a Honvédkórház koraszülött intenzív osztálya – Nem mondott igazat a HM?

HIRDETÉS

Orvoshiány miatt december közepén bezár a Honvédkórház korszülött ellátásban kulcsfontosságú osztálya, a Perinatális Intenzív Centrum – adta hírül a Hvg.hu. A honvédelmi tárca lapunknak korábban tagadta, hogy bármi gond lenne. 

HIRDETÉS

Bár a fővárosi szülészeti ellátásban már hetekkel ezelőtt híre ment, hogy decemberben valószínűleg be kell zárni a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályát szakemberhiány miatt, az intézmény kommunikációjáért felelős Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya az ügyben feltett kérdéseinkre november 20.-i keltezésű válaszában még csak azt közölte: értesüléseink tévesek. – A Honvédkórház koraszülött osztálya nem zár be, ott biztosított a betegellátás – állt a HM lapunknak küldött válaszában, amelynek hitelt adva nem közöltünk cikket a témában.

Felújították, most pedig bezárják a hírhedt pszichiátriát – Magyar Hang

Miután 69 millióért felújították, bezárják a Merényi-kórház pszichiátriáját – tudta meg a Népszava. Feladatát a tervek szerint a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátria és Addiktológiai Intézet veszi át. A bezárás indoka a szakemberhiány, amit hivatalosan ugyan nem közöltek az érintett orvosokkal, csupán informálisan tájékoztatták őket, hogy „ne legyen pánik”.

Mostanra azonban úgy látszik, nem értesülésünk hitelessége, hanem a HM szavahihetősége kérdőjeleződik meg: a Hvg.hu ma megjelent cikke szerint ugyanis ellehetetlenült a Honvédkórház koraszülöttcentrumának működése orvoshiány miatt, ezért december 15-én be is zárják az amúgy országos elismertségű osztályt. A lap úgy tudja, ma délelőtt válságértekezletet tartottak a Honvédkórházban annak kitalálására, hogy hogyan lehetne újra működtethetővé tenni az intézmény december 15-én bezáró Perinatális Intenzív Centrumát (PIC). Ezen a koraszülöttek ellátására szakosodott kórházi osztályon olyan csecsemőket látnak el, akik a különböző méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra. Nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC). Különböző progresszivitási szintjei vannak – a Honvédé a főváros négy, legmagasabb, III. progresszivitású osztályának egyike (volt), amely 33 hét előtt, illetve 1500 grammnál kisebb súlyú újszülötteket is fogad.

A főváros egyik legjobbnak számító, a kórház honlapján Magyarország legmagasabb szakmai színvonalon működő PIC centrumaként emlegetett osztályról laptársunk információi szerint egy év alatt hét szakorvos távozott. Felmondásuk oka pedig ugyanúgy a megbecsültség hiánya, az alacsony fizetés volt, mint a szeptemberben szintén az összeomlás határára ért Sürgősségi Centrum dolgozóié, vagy az intézménytől ugyancsak nagy számban távozó radiológusoké.

HIRDETÉS

Az állam nem foglalkozik az egészségügyi szakdolgozók gondjaival – összeomolhat a rendszer – Magyar Hang

Tizennégy hónap – átlagosan ennyi idő alatt teljesítendő munkát végez el egyetlen év alatt egy egészségügyi szakdolgozó. A helyzet már most is kritikus, és sajnos az is látható, hogy javulásra nincs, összeomlásra azonban egyre több esély van, ráadásul néhány éven belül.

Szakmai berkekből származó információink szerint a PIC lehetséges bezárása azért lehetett téma már hetekkel ezelőtt is, mert az ügyeleti beosztást 1-2 hónappal előre el szokták készíteni, most azonban erre hadra fogható szakképzett orvos hiányában nem kerülhetett sor. Ennek fényében pedig aligha elképzelhető, hogy a kórház vezetői a PIC működésének ellehetetlenüléséről nem tájékoztatták a fenntartásáért felelős Honvédelmi Minisztérium illetékeseit.

A szakorvoshiány – ha nem is a koraszülött ellátásban – egyébiránt általánosnak mondható, amire sokszor csak a jogszabályok megkerülésével találnak megoldást a különböző kórházi osztályok. Nem ritka, hogy az éjszakai, vagy hétvégi ügyeletet rezidensekkel látják el, szakorvosi felügyelet nélkül, vagy jobb esetben távfelügyelettel. Pedig a rezidensek felügyelet nélküli ügyelését egy 2004-es egészségügyi minisztériumi rendelet kimondottan tiltja. Mindezek ismeretében a Honvédkórház döntésének lehet olyan olvasata is, hogy az ellátás minőségét veszélyeztető kiskapuzás helyett inkább a nem csekély presztizsveszteséggel járó megoldást, a bezárást választották.

A Magyar Hang ismételten megkereste a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztályát. Válaszuk beérkezésekor frissítjük cikkünket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,212lájkolóTetszik
2,696követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Borkai Zsolt lányának is van egy több tízmilliós lakása

Hadházy Ákos nyilvánosságra hozta az érintett ingatlan tulajdoni lapját is.

A Sós Sziklák Völgye