Európai Parlament: Magyarország beavatkozott Macedónia belügyeibe

Európai Parlament: Magyarország beavatkozott Macedónia belügyeibe

Az Európai Parlament Strasbourgban (fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament nagy többséggel, 470 szavazattal, 116 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett fogadta el a Macedóniáról szóló jelentést – jelentette brüsszeli tudósítónk. A dokumentumban többek között figyelmeztették a macedón nemzeti hatóságokat, hogy fokozzák a pénzmosás és az összeférhetetlenség elleni harcot annak érdekében, hogy jobban védeni tudják az igazságszolgáltatást a politikai befolyás ellen. Új elemként a Gruevszki-ügyről is megemlékeztek az állásfoglalásban, a képviselők felszólították a magyar kormányt, hogy adja ki hazájának Nikola Gruevszki volt miniszterelnököt, aki, miután hivatallal való visszaélésért jogerősen börtönbüntetésre ítélték, Magyarországra szökött. Ez azt jelenti, hogy az EP kétharmada ismét megállapította, hogy az Orbán-kormány vét az uniós normák ellen, azaz a macedónok belügyeibe való beavatkozásnak tekintik, hogy Magyarország menedéket adtak Gruesvszkinek. Az Európai Parlament képviselőinek túlnyomó többsége szerint az eljárás beavatkozás a balkáni ország belügyeibe és a macedón igazságszolgáltatás és jogállamiság semmibevételének tekinthető.

Tőkés László: A Soros-lobbi buktatta meg Gruevszkit - Magyar Hang

A Fidesz soraiban ülő erdélyi magyar képviselő igyekezett megvédeni pártját az Európai Parlamentben a Macedóniáról szóló vitában.

A Fidesz képviselői nem szavazták meg a jelentést, álláspontjukról egy közleményt adtak ki, ebben megismételték a Tőkés László által a plenáris vitán elmondottakat, vagyis a zöldek és a szocialisták ideológiai támadást indítottak a magyar kormány ellen, holott Magyarország elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációjának. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!