Kezdőlap Belföld Tűzoltás: a v...

Tűzoltás: a vis major keret terhére fizetnek jutalmat a Semmelweis Egyetemen

A vésztartalékból, vagyis a vis major keretből fizet jutalmat a dolgozóinak a Semmelweis Egyetem. A döntés tűzoltásnak is tekinthető, hiszen a munkavállalók több mint fele havi kétszázezer forintnál is kevesebbet visz haza. A jutalmak kifizetését korábban megtiltotta Szász Károly, az orovosi egyetem kancellárja. 

HIRDETÉS

Bár korábban megtiltotta az év végi jutalom kifizetését és a csekély értékű ajándékutalvány adományozását a munkavállalók felé Szász Károly, a Semmelweis Egyetem (SE) kancellárja, mára kiderült: hatásos volt a munkavállalói érdekképviseletek tiltakozása. A Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség (SÉSZ) és a Közalkalmazotti Tanács (KAT) arról tájékoztatta az alkalmazottakat, az egyetemi konzisztótium és a szenátus a napkban határozatot hoztak arról, hogy még az idén átvehetőek lesznek az ajándékutalványok.

A lapunk birtokába került tájékoztatás szerint 41 400 forint értékű utalványra jogosultak a bruttó 312 ezer forint, vagy annál kevesebb alapbérrel rendelkezők. Ez az egyetemi munkavállalók több mint felét érinti. A szükséges összeg fedezete a költségvetésben lévő vis major keret, és az egyetemi dolgozók által fel nem használt SZÉP kártya összegek 2018. évi visszautalásából rendelkezésre álló forrás.

Az egyetem dolgozóinak eljuttatott tájékoztatás szerint idén nem lesznek kiválósági jutalmak, amit az érdekképviseletek tudomásul vesznek. Megjegyezték továbbá, hogy az érdekképviseletek sikerében az is szerepet játszott, hogy az egyetem rektora személyesen is kiemelten és fontos kérdésként kezelte az ügyet.

Október 31-én lapunk elsőként számolt be arról, hogy súlyos megszorítások jönnek a Semmelweis Egyetemen. Mint megírtuk, Szász Károly, az egyetem kancellárja egy október 18.-i keltezésű utasításban tiltotta meg a jutalmak kifizetését a „gazdaságos és hatékony működés elősegítése érdekében”. A kancellári döntés súlyos érvágást jelentett volna a SE szakdolgozóinak, akik közül sokan bruttó 250 ezer forintnál kevesebb munkabért kapnak.

Megírtuk azt is: Semmelweis Egyetem a felsőoktatásban példátlan módon, szeptember végéig elfogadott költségvetés nélkül működött. Lapunk információi szerint mindennek hátterében hatalmi harc húzódik. A nyáron Merkely Bélát nevezték ki rektornak, akinek nem tetszik Szász azon törekvése, hogy az orvosigazgatóktól a kórházak gazdasági igazgatóinak adna át bizonyos jogköröket.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,160lájkolóTetszik
1,347követőKövetés
12,838feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Utolsó esély hadművelet – Magyar Hang-ajánló

Idei hetedik számunk jelenik meg február 15-én, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek