HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A klórgázmérg...

A klórgázmérgezés miatt menesztették az SE koraszülött intenzívének vezetőjét?

HIRDETÉS

Még csak bő egy hét telt azóta, hogy bejelentették, december közepétől felfüggeszti működését a Honvédkórház Perinatális Intenzív Centruma (PIC) kapacitáshiány miatt, csütörtökön felmentették az egyik helyettesítő intézmény, a Semmelweis Egyetem (SE) azonos feladatot ellátni hivatott Üllői úti részlegének vezetőjét, Kocsis Istvánt. Úgy tudjuk, ez utóbbi lépés okaként destruktívnak ítélt vezetési stílusa mellett (az utóbbi időben hárman hagyták el az osztályt) felmerült az a klórgázmérgezés is, amelyről elsőként a Magyar Hang számolt be.

HIRDETÉS

Mint október végén megírtuk, az osztályon ápolt koraszülöttek és az ott dolgozók, valamint a hozzátartozók közül többen is közvetlen veszélynek voltak kitéve, amikor valahonnan klórgáz szabadult fel. Sérültekről nem érkezett információ, a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonban eljárást indított.

Koraszülött intenzív ellátás: egyre nagyobb a baj a fővárosban | Magyar Hang

Egyre komolyabb a baj a veszélyeztetett kismamák és koraszülöttek ellátása terén: a Honvédkórház helyettesítésére kijelölt Semmelweis Egyetem PIC-ét is sorra hagyják el az orvosok.

A főorvos menesztése kapcsán – függetlenül annak lehetséges okaitól –  felmerül az a mind égetőbb kérdés is, hogy miként lesz megoldva a fővárosi, és az egész országra kiterjedő koraszülött-ellátás. Hiszen a Honvédkórház, az SE, valamint a Szent János Kórház PIC-ei kiemelt jelentőségű intézmények, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a súlyos eseteket vidékről is ezekbe a kórházakba irányítják – ha van elegendő kapacitás. Ha nincs, akkor maradnak a kevésbé súlyos esetek kezelésére alkalmas vidéki PIC-ek.

Az már jelenleg is jól látszik, hogy a rendszer nem egyik pillanatról a másikra dől össze, mint ahogy az is, az ebbe az irányba ható folyamatok már rég megindultak. Az intézményvezetőkre jelen helyzetben a tűzoltó szerep hárul. Túl sok idő azonban nincs, hiszen alig két hét múlva lekapcsolják a Honvédkórházban működő inkubátorokat.

Az egyik megoldás az lehet, hogy a SE Baross utcai telephelyén működő (az intézményi összevonás előtt 1-es számú) női klinika PIC-éről átvezénylik a szakembereket az Üllői úti (korábban 2-es) kórház koraszülött intenzívére, ahol az infrastruktúra adott, ám a most lefokozott főorvoson kívül alig maradt szakember. A közelmúltban hárman hagyták ott az osztályt, igaz egyikük csak a Baross utcai intézményig ment.

Lepedőn, pelenkán, injekciós tűn spórolnak a Jahn Ferenc-kórházban | Magyar Hang

Az osztályok egymás között csereberélnek, egymilliárd forint közelében az intézmény adóssága.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy ebben partnerek lesznek-e a dolgozók, hiszen ez egy üzemképes osztály megbontását jelentené. Egy név nélkül nyilatkozó kórházi forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen körülmények között rendkívüli módon javul a dolgozók alkupozíciója, hiszen csak a rugalmasságukon, együttműködési hajlandóságukon múlik, lesz-e ellátás, vagy sem. – A Honvédkórház mihamarabb újra indítaná a koraszülött-ellátást, hogy csökkentse a bezárás miatti presztízsveszteséget, és láttunk már olyat, hogy egész osztályokat csábít el egyik intézmény a másiktól. Magyarán abban az intézményben lesz ellátás, ahol több pénzt adnak a dolgozóknak – fejtette ki informátorunk. Az áldatlan helyzet tehát paradox módon az értékelhető szintű bérrendezést is eredményezheti.

Hogy komolyabb béremeléseket miként tudnak kigazdálkodni az intézmények, nem tudni. Különösen annak fényében, hogy a Semmelweis Egyetemen már csak a vésztartalék, tehát a vis major keret terhére tudják kiutalni a dolgozóknak az év végi jutalmakat.

Tűzoltás: a vis major keret terhére fizetnek jutalmat a Semmelweis Egyetemen | Magyar Hang

Hatott a munkavállalói érdekképviseletek tiltakozása, 41 400 forintnyi utalványt kapnak a dolgozók.

Bárhogy is lesz, biztosnak látszik, hogy a fővárosi PIC-ellátás kapacitása hosszabb távon is csökkenni fog. Ha a Honvédkórházban nem indul újra az ellátás, az 12 ágykiesését jelenti. Elég valószínű az is, hogy az ismert okok miatt az SE koraszülött intenzívének 24 ágyából jó néhányat félre tolnak.

Információink szerint egyébiránt a Semmelweis Egyetem Szabó Miklóst nevezi ki az Üllői úton működő PIC csütörtökön megüresedő vezetői pozíciójába. Szabó eddig a szintén az SE alá tartozó, 1-es Gyermekklinika újszülött intenzívét vezette. Úgy tudjuk, megbízást kapott arra is, hogy az egyetem PIC-ellátását újjá szervezze.

Lapunk megkereste a Semmelweis Egyetemet is amely nem cáfolta, igaz nem is erősítette meg a főorvos felmentésének okait, illetve az új kinevezett személyét és a PIC-cel kapcsolatos terveket firtató kérdéseinket. Ehelyett a sajtóban már tegnap megjelent közleményüket ajánlották figyelmünkbe. Eszerint Kocsis István felmentése ellenére „az ellátás stabil, a PIC osztályokon minden nap minden órájában folyamatos szakorvos jelenlét mellett, az osztályok méretének megfelelő létszámú egészségügyi szakdolgozó és szakorvosjelölt végzi a gyógyító munkát”.

Korábban megkerestük a Szent János Kórházat is az iránt érdeklődve, gondot jelent-e a PIC-ellátás részbeni átvétele a Honvédkórháztól. Válasz azonban nem érkezett.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,211lájkolóTetszik
1,978követőKövetés
15,190feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek