HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Elveszik a ka...

Elveszik a kafetériát az Országos Széchényi Könyvtár dolgozóitól

HIRDETÉS

Jövő évtől megszűnik a kafetéria az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), a dolgozók SZÉP-kártyán sem kapják meg az eddigi juttatás összegét, ami az eleve alacsony bérek miatt sok dolgozónak nettó tíz százalék körüli fizetéscsökkentést jelent – adta hírül az RTL Klub híradójára hivatkozva az Index.

HIRDETÉS

Az OSZK körülbelül 400 embert foglalkoztat, jelentős részük a közalkalmazotti bértábla szerinti bruttó 180 500 forintot kapja, amit kiegészít a bruttó 20 ezer forintos kulturális bérpótlék. Mindkét összeg növekszik valamelyest a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött évekkel, de a dolgozók legnagyobb hányada ennyit, azaz nettó 150 ezer forint alatti összeget visz haza havonta. Diplomás, nyelveket beszélő könyvtárosok is kénytelenek beérni 166 ezer forintos nettóval, vagyis nekik arányaiban sokat számított, nagyjából egy 13. havi fizetésnek felelt meg az évi bruttó 200 ezer forintos kafetéria.

Kafetéria: „a kormány most hirtelen satuféket nyom” | Magyar Hang

Azért sem értik a szakértők a tervezett változásokat, mert a kormány még tavaly is bővítette a kedvezményesen adható céges juttatások körét.

A könyvtárban 2010-ben még közelítette az évi bruttó 300 ezer forintot a béren kívüli juttatás éves összege, később ezt szállították le 200 ezerre (kb. nettó 140 ezer), most pedig teljesen megszűnik.

Egy szintén az OSZK-ban dolgozó olvasó azt írta az Indexnek, az intézményben az a hír járja, hogy azbesztmentesítésre és a villanyszámla kifizetésére kellett a dolgozók kafetériapénze.

HIRDETÉS

Az OSZK-ban egyébként jövő hét kedden lesz összdolgozói értekezlet, amire a közalkalmazotti tanács meghívta a vezetőséget is, hogy nyilatkozzanak a valós okokról.

A munkavállalóknak fájhat a kafetériarendszer felszámolása | Magyar Hang

Érezhető bevétel-csökkenést eredményezhet.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete szerint jövőre a Széchényi Könyvtárhoz hasonlóan sok helyen megszűnhet a kafetéria. “Azoknál az intézményeknél, ahol az önkormányzat a fenntartó, még kisebb a mozgástér, mint egy olyan kulturális zászlóshajó esetében, mint az Országos Széchényi Könyvtár” – mondta Csóti Csaba, a szakszervezet elnöke.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban azt közölte, hogy a kafetériától eleső dolgozók a bérek emelkedésében bízhatnak. A szakszervezet szerint a közgyűjteményi és közművelődési ágazatban dolgozók 2008 óta nem kaptak béremelést. A Széchényi Könyvtárat fenntartó minisztérium az RTL Klub híradójának azt írta: “a törvénynek megfelelően a közszférában, ahogy eddig, 2019-ben is bruttó 200 ezer forint a kafetéria kerete”. Vagyis a konkrét intézkedést nem kommentálták, csak az adható keretösszeget nevezték meg.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,563lájkolóTetszik
2,563követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A beteg Zente kezeléséhez szükséges összeg harmada már összejött

Mága Zoltán felhívására több polgármester-jelölt is adakozik a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő kisfiú kezelésére. Három nap alatt 250 millió forint jött össze, még hiányzik 450 millió.

Vik-tor, Vik-tor!