HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Gyorsasági ve...

Gyorsasági versennyé vált a középiskolai felvételi

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

„Gyorsasági versennyé” vált a középiskolai felvételi, a hatodikosok idei feladatsora még egy jó képességű diákon is kifogott negyvenöt perc alatt – erről beszélt az Eduline-nak Arató László, a Magyartanárok Egyesülete. Matematikából egyenesen negyven feladatot kellett megoldani a hétvégi felvételin, ráadásul három szöveges feladatot is kaptak, amelyek megoldása több időt vesz igénybe. Különösen a hatodikosok feladatsorát nehéz átrágni Arató szerint, és nem azért, mert a feladatok egyenként túl bonyolultak, hanem mert túl sok van belőlük.

HIRDETÉS

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola vezetőtanára hozzátette, a „részben progresszív törekvés” negatívba fordult át. Egy hétköznapi és egy irodalmi szöveget, Berg Judit Ruminijának részletét kapták, és mind a kettő két-két oldal volt. – Hatodikban tavaly is két szövegértési feladat volt, de akkor egy oldalra ráfért a szöveg és a kérdések is. Szerintem az idei két szövegértési feladatnak a megoldása önmagában fél óra, és akkor még jön a fogalmazás, amit mindenki összecsap, mert nincs rá ideje – fejtette ki Arató.

A Magyartanárok Egyesületének vezetője nem tartja szerencsésnek a nyolcosztályos gimnáziumi felvételi első feladatát sem, ahol szavak ellentétét kellett megadni, csupa e betűvel. A „finom”-é így az „ehetetlen” volt, az „örül”-lel a „kesereg” állt szemben, ami a vezetőtanár szerint vagy eszükbe jut, vagy nem, neki például nem jutott volna.

Oxfordba mentem, majd jövök | Magyar Hang

Nem olcsó, mégis megéri brit egyetemre járni. Tudósítónk három évet tanult Manchesterben, most Oxforba készül mesterképzésre, és összeszedte, mivel kell szembenéznie annak, aki brit egyetemre szeretne jelentkezni.

HIRDETÉS

Aki nem készül, hogy negyvenöt perc alatt ennyi feladatot kell elvégeznie, az szinte biztosan elvérzik – erről már Baloghné Békési Beáta, a Matek Oázis portál oktatási vezetője beszélt. Szerinte egyre kevesebb az, hogy a diák felvételi feladatsorokat old meg, és ehhez tematikus készülés kell. – Ez ilyen szinten nem általános iskolai tananyag, az iskolai matematikaoktatás ehhez kevés, a felvételire külön kell gyakorolni, készülni – mondta.

Ráadásul akadt bonyolultabb feladvány is. Az Intercity-vonatról szólóhoz például fizikai ismeretekre is szükség volt, tudni kellett, hogy az út egyenlő a sebesség és az idő szorzatával. Meglepő lehetett az is, hogy nem volt százalékszámítással, arányossággal kapcsolatos feladat. – Stresszhelyzetben nehezebb jól teljesíteni, a stressz gátolja a logikus gondolkodást, ez egy ördögi kör – fűzte hozzá Baloghné Békési Beáta.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,703lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pénz semmiért

Orbán Viktor egyetlen olyan problémát nem jelölt meg maratoni tájékoztatóján, amelynek kezelésére ne lett volna meg minden eszköze az elmúlt tíz évben.