HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nem gyártanak...

Nem gyártanak több kávéfőzőt Szarvason

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Miután valamennyi alkalmazottját – több mint 400 embert – elbocsátotta, befejezi a termelést a korábban kávéfőzőket és lámpákat gyártó a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. A patinás vállalat súlyos likviditási gondokkal szembesült, melyet egyrészt a lámpagyártás piaci környezetének megváltozása okozott.

A vasmű a Klubrádiónak elküldött közleményében közölte: a súlyos helyzeten a vállalkozás által végrehajtott másfél milliárd forint értékű beruházás sem tudott változtatni, így a cég nem tudja elkerülni a teljes létszámleépítést. A cégvezetés jelenleg megpróbálja elhelyezni a legtöbb immár volt dolgozóját más cégeknél – ennek köszönhetően már közel hatvan főt tudtak elhelyezni partner vállalatainknál –, és további tárgyalások vannak folyamatban.

Maga a folyamat – melynek a vége lett a január 18-i leállás – nem most kezdődött, hiszen a beruházásokat, fejlesztéseket már októberben leállították, elkezdték értékesíteni a cég eszközeit, és a helyzeten az sem segített, hogy nyár óta 200 embert elbocsájtottak. Ugyanakkor a vezetőség továbbra is minden erejével azon dolgozik, hogy fennmaradjon a nagy múltú Szarvasi név, folytatódjon a hagyományos termékek gyártása.

Az MTI korábban megírta, a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-t 1952-ben szövetkezetként alapították, 1998 óta működik részvénytársaságként. Kávéfőzőt 1970-ben, lámpákat 1972-ben kezdett gyártani. A Szarvasi márkájú kávéfőző gépekből évente 130 ezer, míg lámpából 2 millió darabot gyártott. A szarvasi vasipari vállalkozás 2009-ben került a szombathelyi Helios Világítástechnikai Kft. tulajdonosainak, köztük Csébits Ferenc – aki jelenleg a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. vezérigazgatója is – közvetett érdekeltségébe. A jelenlegi többségi tulajdonos a szombathelyi Metálinvest Kft.-n keresztül Csébits Ádám.

Frissítés:

HIRDETÉS

A kormány is segít új állást találni a kávéfőzőket és lámpákat gyártó Szarvasi-gyár leépített dolgozóinak – közölte pénteken a Pénzügyminisztérium (PM). A tárca közleménye szerint a minisztérium fokozott figyelemmel kíséri a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. munkavállalóinak sorsát, ezért felkérte a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályát, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segítse az elbocsátott dolgozók mielőbbi elhelyezkedését. Békés megyében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat január végi adatai szerint több mint 1200 betöltetlen versenypiaci álláshely volt, csak a szarvasi járásban mintegy 400, ami a cég munkavállalóinak gyors elhelyezkedését nagyban segítheti.

A Békés megyei kormányhivatal folyamatos kapcsolatot tart a szakszervezettel és a szarvasi vállalattal is, emellett mindent megtesz az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében – írja a minisztérium.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. huszonkét munkavállalóját azonnali hatállyal átvette egy másik, a cég telephelyén működő vállalat. Emellett a térség húsz jelentős foglalkoztatója jelezte, hogy készek közreműködni a munkavállalók elhelyezésében. A kormányzat mobilitási támogatásai is könnyíthetik a dolgozók újbóli munkába állását.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,601lájkolóTetszik
3,461követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az orvosi kamara azt várja Kásleréktől, hogy vállalják döntéseik következményeit

A teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárította az ágyak felszabadításáról hozott utasításának következményeit.